Sałatka z pęczakiem i tuńczykiem
Jest jedna taka sałatka, którą mogłabym jeść bez końca. Ryżowa z tuńczykiem. Kilka nieskomplikowanych składników tworzy zestaw, którego nigdy nie mam dość ;) Powracając do zdrowego plażowego odżywiania postanowiłam tę sałatkę nieco zmodyfikować, coś dodać, coś zamienić i dzięki temu powstała kolejna smaczna mieszanka. Nie zraziło mnie do niej nawet to, że jadłam ją przez cały ubiegły tydzień przez nieprzemyślane ilości składników ;) W takiej porcji sprawdzi się za to na pewno na imprezach, bo możecie być pewni, że Wasi goście będą chcieli więcej i więcej :)
Składniki:
- 2 torebki kaszy pęczak
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 250 g sera żółtego (np goudy)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka soczewicy (ukłon w stronę firmy Bonduelle za soczewicę gotowaną na parze)
- 1 puszka kukurydzy
- 5-6 ogórków kiszonych
- 1 łyżka majonezu (najlepiej domowego, przepis znajdziesz tutaj)
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pęczak gotujemy w osolonej według instrukcji na opakowaniu, opłukujemy pod zimną wodą. Tuńczyka i warzywa odcedzamy z zalew. Ser i ogórki kroimy w niedużą kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce (tuńczyka przed dodaniem rozdrabniamy widelcem), doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy majonez i jogurt naturalny, mieszamy.
SMACZNEGO!
Rada: Jeśli chcesz, możesz majonez i jogurt zastąpić odrobiną aromatyzowanego oleju rzepakowego :)
Ale pyszna :)
OdpowiedzUsuńSałatka wyszła rewelacyjna! Niestety, nigdzie nie dostałam soczewicy. Wyszła wielką miska (dopiero po ugotowaniu kaszy przeczytałam o ilości), ale na szczęście przychodzą znajomi na oglądanie filmów, więc ich poczęstunek :)
OdpowiedzUsuń