Suszone pomidory w oleju
Nie wiem jak u Was, ale w mojej kuchni suszone pomidory są wykorzystywane dość często. Do sałatek i do mięs, czy też do makaronu i tart. Są uniwersalne i należą do tych produktów, które chyba nie mają wrogów. Ich jedynym minusem jest chyba cena, dlatego wpadłam na pomysł, żeby samodzielnie przygotować pomidory suszone w oleju. Plusem takiego rozwiązania jest choćby to, że do pomidorów możemy dodać ulubione zioła czy przyprawy. Myślę też, że może to być świetny pomysł na drobny prezent dla kogoś, kto lubi gotować :) No i na pewno przydadzą się do niejednego dania w diecie South Beach ;)
Suszone pomidory w oleju
Składniki:
- 100 g suszonych pomidorów
- 2-3 łyżki octu winnego
- ok. 1 szklanka oleju rzepakowego
- ulubione zioła i przyprawy (u mnie suszona bazylia, oregano, tymianek, kapary, czosnek, kolorowy pieprz)
Sposób przygotowania:
Pomidory umieszczamy w misce, zalewamy gorącą wodą, dodajemy ocet winny, odstawiamy na ok 20 minut. W tym W międzyczasie lekko podgrzewamy olej rzepakowy i przygotowujemy wyparzony słoik lub kilka mniejszych słoiczków. Przygotowujemy mieszankę wybranych ziół. Pomidory odsączamy, układamy na kawałku ręcznika papierowego i osuszamy je. Na dno słoika wsypujemy nieco mieszanki, układamy na niej warstwę pomidorów, zalewamy olejem. Czynności powtarzamy do wykorzystania wszystkich składników, a między poszczególne warstwy można włożyć także inne dodatki jak czosnek, kapary, cebulę czy liście laurowe. W czasie przechowywania pilnujemy, aby pomidory były ciągle przykryte olejem, aby nie spleśniały.
SMACZNEGO!
Właśnie ostatnio zastanawiałam się, jak zrobić domową wersję, bo moja mama jest miłośniczką, a i ja się powoli zaczęłam do suszonych pomidorów przekonywać. Nie wiedziałam, że to takie proste :)
OdpowiedzUsuńroboty niewiele, a pomidory są indywidualnie dopasowane (dodatki, przyprawy itd) :) lepiej być nie może! :)
UsuńBardzo fajny przepis. Dla smaku warto jeszcze z olejem rzepakowym wymieszać trochę oliwy z oliwek.
OdpowiedzUsuńCzy pomidory muszą być zalane gorącą wodą? Nie można pominąć tego kroku?
OdpowiedzUsuńpolecam je chwilę pomoczyć w wodzie, bo miękną ;)
UsuńPięknie się prezentują. Jestem ciekawa, czy ze swoich pomidorków dałoby radę zrobić suszone?
OdpowiedzUsuń