Sałatka z grillowanym kurczakiem i bakłażanem

10:48 Kinga ⚬ Yummy Lifestyle 3 Comments


Odkąd kupiłam sobie patelnię grillową używam ją dosyć często. Uwielbiam grillowane warzywa i mięso. Nie smakują co prawda tak dobrze jak dania z grilla serwowane w lecie, na świeżym powietrzu, ale dobre i to ;) Co więcej patelnia/grill elektryczny są niezwykle przydatne w czasie wszelakich diet. Grillowane mięso jest dużo mniej tłuste niż smażone i nawet lepiej wygląda, a wiadomo, że niejeden człowiek najpierw "je oczami" ;) Sałatka, na którą przepis znajdziesz poniżej sama w sobie jest tak samo piękna jak i pyszna :) Moja porcja była na tyle duża, że stanowiła obiad a o głodzie zapomniałam na kilka naprawdę długich godzin. Na pewno sprawdzi się na niejednej imprezie i wszystkim będzie smakować, więc koniecznie ją przyrządźcie :) i nie zapomnijcie podesłać zdjęcia Waszej wersji ;)


Sałatka z grillowanym kurczakiem i bakłażanem
Składniki (na 1 porcję):
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 garść rukoli
  • 1 garść sałaty lub mixu sałat
  • 5-6 plastrów bakłażana (o grubości ok 0,5 cm)
  • kawałek fety light
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • 1 mała pomarańcza (jeśli jesteś na I fazie diety South Beach zrezygnuj z niej)
  • łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta suszonej bazylii i oregano
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka dobrej jakości oliwy z oliwek
Marynata do mięsa:
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól, pieprz, oregano
Sposób przygotowania:
Mięso opłukujemy, osuszamy, usuwamy błony. Składniki marynaty mieszamy, nacieramy nią mięso, odstawiamy do lodówki na min. godzinę (najlepiej zamarynować mięso wieczorem dzień wcześniej). Plastry bakłażana oprószamy solą z obu stron, odstawiamy aby się lekko 'spociły'. Olej mieszamy z ziołami i odrobiną soli i pieprzy, mieszanką smarujemy bakłażana. Na mocno rozgrzanej patelni grillowej lub grillu elektrycznym układamy bakłażana, grillujemy po kilka minut z obu stron, aż pojawią się charakterystyczne paski, ściągamy z patelni i kroimy na pół. Następnie na patelni układamy mięso, grillujemy po ok 4 minuty z obu stron, a następnie mięso kroimy w plastry i je także grillujemy, aby mięso się ścięło. Na dużym talerzu układamy sałatę i rucolę. Fetę kroimy w kostkę o boku ok 1cm (ok 10-12 kostek), a pomidorki w ćwiartki, układamy na sałacie razem z bakłażanem i kurczakiem. Pomarańczę obieramy i filetujemy (najlepiej odkroić czubki, następnie skroić skórkę, wycinamy pojedyncze cząstki pomarańczy zaraz przy białej błonce), dodajemy do sałatki. Z pozostałości po pomarańczy wyciskamy sok i skrapiamy nim sałatkę oraz polewamy odrobiną oliwy z oliwek.

SMACZNEGO!


Czy wiesz, że... Olej rzepakowy jako bogate źródło kwasu alfa-linolenowego, prekursora kwasów omega-3, a jednocześnie obfitujący w kwasy jednonienasycone, jest cennym składnikiem diety w zapobieganiu cukrzycy typu II i jej powikłaniom.

3 komentarze :

Daj znać co myślisz!