Owsianka z jabłkiem, żurawiną i cynamonem
Dotychczas uważałam, że nie lubię owsianki. W sumie nawet nie wiem czemu, ale może dlatego, że zawsze kojarzyła mi się ona z nieapetyczną papką bez smaku. Ostatnimi czasy jednak zauważyłam niesłychaną modę na tę potrawę. Owsiankę polecają dietetycy, jest częstym gościem na blogach a i 'gwiazdy fitnessu' ją zachwalają i zachęcają, by włączyć ją do swojego jadłospisu. I jakby się tak przyjrzeć właściwościom owsa, to nie ma się co dziwić. Jest on bogaty w białko, aminokwasy, magnez, żelazo i witaminy, a do tego posiada niski indeks glikemiczny i dużą wartość odżywczą [źródło]. Owsianka stawia na nogi i daje uczycie sytości. Jest polecana ludziom będącym na diecie. Dlatego przechodząc na II fazę diety South Beach postanowiłam przynajmniej spróbować tego rzekomo cudownego wynalazku i szczerze powiedziawszy byłam bardzo zaskoczona. Na plus. Owsianka robi się właściwie prawie sama, a przez mnogość dodatków jakie można zaserwować do owsianki przestaje być nudna. Z pewnością jest idealna na jesienno-zimowe śniadania, kiedy organizm potrzebuje energetycznego kopa z rana :)
Owsianka z jabłkiem, żurawiną i cynamonem
Składniki:
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- 40 g płatków owsianych (4 płaskie łyżki)
- 1 garść suszonej żurawiny
- 1 łyżka rodzynek (opcjonalnie, nie każdy lubi ;) )
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 1/2 twardego, słodkiego jabłka
- 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
- 2 płaskie łyżki uprażonych pestek dyni lub ziaren słonecznika
- szczypta soli
Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy żurawinę i rodzynki, lekko podgrzewamy, aby suszone owoce lekko zmiękły. Dodajemy miód, cynamon, sól i płatki owsiane, gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji (jedni owsiankę lubią bardzo miękką, inni lekko al dente). Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kostkę jabłko. Przed podaniem dosypujemy uprażone pestki dyni, mieszamy. Oprószamy odrobiną cynamonu i dekorujemy plasterkami jabłka.
SMACZNEGO!
nie ma nic lepszego od miseczki takiej owsianki o poranku! :)
OdpowiedzUsuńzgadzam się, tak przygotowana owsianka dodaje energii i humoru:)
OdpowiedzUsuńAle ją pysznie podałaś :)
OdpowiedzUsuńpozytywna energia na cały dzień gwarantowana :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Już wiem, co jutro zjem na śniadanie :). Dodaję do polecanych!
OdpowiedzUsuńUwielbiam owsianki z wszelkimi dodatkami i na wszelkie sposoby.
OdpowiedzUsuńTa wygląda przepysznie - jutro ją robię:)
Nigdy nie robiłam ani nie jadłam owsianki, widocznie nadszedł czas, aby spróbować :)
OdpowiedzUsuńTak pięknie podana! Na kolację nie wypada, a śniadanie tak daleko ...:( Jutro koniecznie u mnie owsianka.
OdpowiedzUsuń