Owsianka egzotyczna
Dobra wiadomość dla fanów owsianki - coś mi się wydaje, że na blogu będzie częstszym gościem ;) Robi się ją szybko, zjada jeszcze szybciej, a głód... znika na długo! Przyznam, że mam zamiar przygotować ją także w wersji wytrawnej i sprawdzić, czy taka forma również będzie mi odpowiadać. Póki co w zimowe poranki będę się zajadać owsiankami 'na słodko', mam już kilka(naście) pomysłów na kolejne jej odsłony. I obiecuję przyłożyć się także do innych śniadaniowych przepisów, żebyście mieli z czego wybierać. A ponieważ śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia - pamiętajcie o nim zanim wyjdziecie z domu! ;)
Owsianka egzotyczna
Składniki:
- 200 ml mleka
- 5 płaskich łyżek płatków owsianych
- 1 płaska łyżka siemienia lnianego
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 2 płaskie łyżki wiórków kokosowych
- 1/2 mango
- 1/2 banana
- 1 kiwi
- 1 łyżka uprażonych płatków migdałowych
- 1 łyżeczka brązowego cukru (opcjonalnie)
Do małego garnuszka wlewamy mleko, dodajemy wiórki kokosowe, ziarenka wanilii i ewentualnie cukier (nie jest on konieczny, owsianka nabierze wystarczającej słodyczy od owoców :) ), lekko podgrzewamy. Dodajemy płatki owsiane i siemię lniane i gotujemy do pożądanej konsystencji. Owoce kroimy w kostkę, razem z płatkami migdałów dodajemy do owsianki. Przed podaniem można ją udekorować cząstkami kokosa i suszonym mango.
SMACZNEGO!
lubię od czasu do czasu zaserowować sobie coś w tak egzotycznych smakach, a tym bardziej owsiankę :)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się ta miseczka, jest prześliczna!
Pycha i dająca energie :) !
OdpowiedzUsuńOwsianki to zdecydowanie moje ulubione sniadania :) Mozliwosci sa nieograniczone, no i cieply poranny posilek zimowa pora jest nie do zastapienia.
OdpowiedzUsuńA ja uwielbiam owsianke nawet gola, z duza szczypta soli :)
OdpowiedzUsuńWanilia, kokos, migdały, a koniec końców mango i banan - niczym prawdziwie wakacyjny miks! Trochę tropików w środku zimy nigdy nie zaszkodzi, wręcz przeciwnie :)
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :). Niestety ja jestem zmuszona zrezygnować z dodania banana, ze względu na zbyt dużą ilość węglowodanów. Ale mam nadzieję, że przez to potrawa nie straci walorów smakowych. :p
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis!