Guacamole
Witam Was serdecznie w kolejnym roku :) Szykuję w nim małe zmiany związane z blogowaniem i nie tylko, mam nadzieję, że wszystko pójdzie po mojej myśli i się uda ;) Zaplanowałam już także częściowo swoją kulinarną listę "Do zrobienia", na której znalazły się dania, które chciałabym spróbować lub po raz pierwszy sama wykonać w 2014 roku. Potrawy na niej są zróżnicowane jak moje kulinarne upodobania i dlatego można tam znaleźć m.in. tradycyjny polski żurek i zupę Wonton czy Tom Yum, za jej realizację biorę się już w najbliższym tygodniu i efekty na pewno będą pojawiać się na blogu :)
A póki co zachęcam Was do zrobienia guacamole, które idealnie sprawdzi się na karnawałowej prywatce czy filmowej nocy. W połączeniu z nachosami znika w mgnieniu oka, a ręka sama bezwiednie łapie za kolejne kukurydziane chipsy i zanurza je w pikantnej salsie z avocado. Spróbujcie, a na pewno nie pożałujecie :)
Guacamole (po mojemu ;) )
Składniki:
- 2 dojrzałe avocado
- 1 czerwona cebula
- 1 papryczka chili
- kawałek ogórka (ok 10 cm)
- 1 pomidor
- 1/2 pęczka kolendry
- sok z 1 limonki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Avocado rozkrajamy na pół, łyżeczką wydłubujemy miąższ, skrapiamy sokiem z limonki, rozgniatamy widelcem do otrzymania jednolitej konsystencji. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Z pomidora usuwamy nasiona, miąższ kroimy w drobną kostkę, tak samo ogórka. Z papryczki usuwamy pestki, razem z kolendrą drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z pastą z avocado, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
SMACZNEGO!
Minam
OdpowiedzUsuń