Zielony koktajl z krewetkami.
Święta, święta i po świętach. I dobrze. Bo ileż można siedzieć przy stole i jeść? /mimo całej mojej miłości do gotowania, spędzanie 10 czy 12 godzin dziennie przy stole przez 3 dni to istne piekło/ Teraz czas zacząć myśleć o sylwestrowym menu. Ja po świątecznym obżarstwie stawiam raczej na coś lekkiego, choć z drugiej strony porcyjką sylwestrowego bigosu lub stroganowa (przepis tutaj) nie wzgardzę. Proponuję Wam dziś przekąskę, która nie tylko świetnie się prezentuje, ale też równie dobrze smakuje. Zielony koktajl z krewetek to coś orzeźwiającego i idealnie sprawdzi się na sylwestrowej domówce. Porcje są niewielkie, ale wystarczą by zaciekawić smakiem. Jestem pewna, że przypadnie do gustu fanom krewetek i avocado. Jeśli zdecydujecie się jego przygotowanie, nie zapomnijcie zrobić zdjęcia swojej wersji i podesłać jej do mnie :) Napiszcie też koniecznie czy smakowało :)
Zielony koktajl krewetkowy
Składniki (na 3 porcje):
- ok. 200 g ugotowanych krewetek, obranych z pancerzy
- 1/2 dojrzałego avocado
- 1/2 średniego ogórka, obranego ze skóry
- 1/2 zielonego grapefruita, wyfiletowanego
- sok z 1/2 limonki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczka płatków ostrej papryki lub 1 drobno posiekana papryczka chili
- 1 drobno posiekana zielona cebulka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Avocado i ogórka kroimy w niedużą kostkę, cząstki grapefruita dzielimy na kawałki. Dodajemy krewetki, posypujemy drobno posiekaną zieloną cebulką, skrapiamy sokiem z limonki. W małym naczyniu mieszamy olej, papryczkę, odrobinę soli i pieprzu. Dressing dodajemy do reszty składników, delikatnie mieszamy. Najlepiej podawać w kieliszkach martini (których ja niestety nie posiadam), każdą porcję można udekorować krewetką i ósemką limonki.
SMACZNEGO!
wygląda pysznie..
OdpowiedzUsuń