Tarta ze śliwkami i kardamonem

20:08 Kinga ⚬ Yummy Lifestyle 1 Comments


Śliwka to wdzięczny owoc do obróbki. Nada się na deser, pasuje do mięsa, a powidła śliwkowe to klasyka gatunku. Ta fioletowa kulka jest po prostu niezwykle uniwersalna, ale i tak najbardziej lubię ją w ciastach. Drożdżowe, ucierane, bułeczki ze śliwkowym nadzieniem - poezja! Przekonałam się na własnej skórze, że śliwka połączona z cynamonem to strzał w dziesiątkę. Zastanawiałam się w związku z tym, czy inne przyprawy korzenne będą z nią równie dobrze smakować. Ze względu na moją ostatnią fascynację kardamonem nie mogłam nie spróbować ich sparować. Muszę przyznać że śliwka i królowa przypraw (czyli kardamon właśnie) to dwie dobrane przyjaciółki, które wspaniale ze sobą współgrają, uzupełniają się i razem wydzielają niesamowicie przyjemny zapach. Zagniećcie więc trochę kruchego ciasta, śliwki pokrójcie w ósemki, zalejcie wszystko miksturą kardamonową, zapieczcie i cieszcie się smakiem przepysznej tarty :)


Tarta z kardamonem i śliwkami
Składniki:
  • ok 150 g mąki
  • 1 żółtko
  • 125 g masła
  • 2 łyżki cukru 
  • ok 100 ml śmietanki kremówki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 3-4 owoce kardamonu
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • wydrylowane śliwki (najlepiej węgierki), pokrojone w ćwiartki lub ósemki
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, masło, żółtko, rozcieramy widelcem do otrzymania konsystencji kruszonki, zagniatamy ciasto, wylepiamy nim foremkę (u mnie wąska, prostokątna), nakłuwamy dno widelce i wstawiamy do lodówki na min, pół godziny. Następnie ciasto przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, wysypujemy na nie 'ciężarki' (np. fasolę lub specjalne kulki do pieczenia) i pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Kremówkę podgrzewamy w niewielkim rondelku z dodatkiem kardamonu (mielonego i całych owoców) i cukru, gotujemy przez kilka minut na średnim ogniu. Do przestudzonej śmietanki dodajemy jajka, dokładnie mieszamy (oczywiście wcześniej wyławiamy owoce kardamonu ;) ). Na podpieczonym spodzie układamy ciasno śliwki, zalewamy miksturą ze śmietanki i jajek i pieczemy jeszcze ok 20-25 minut. Upieczoną tartę studzimy, przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

SMACZNEGO!
 

1 komentarz :

Daj znać co myślisz!