Dorsz + ratatouille.
Będąc na diecie mogę jeść do woli m.in. warzywa i ryby. Pomyślałam, że to będzie dobra okazja do tego, żeby przyzwyczaić się do spożywania większej ilości tych składników także po zakończeniu diety (jednakże koniec wcale nie jest bliski ;) ) Nie jestem w stanie Wam powiedzieć ile paczek wszelakich miksów sałat zużyłam przez ostatnie 1,5 tygodnia tworząc z nich różnorakie sałatki (przecież to takie dietetyczne ;) ). Podstawą sałatki były właśnie różne sałaty + tuńczyk w sosie własnym. Do tego dodawałam paprykę, pomidory, cebulę, ogórka, mozzarellę lub fetę, no i oczywiście jajka, które również mogę spożywać bez ograniczeń. Jednak nie samymi sałatkami człowiek na diecie żyje. Czasem trzeba zjeść coś ciepłego, bardziej sycącego (choć nie powiem, moje porcje sałatek były wyjątkowo zapychające). Ale przecież nie zjem samej ryby czy porcji pieczonego schabu. Skoro nie mogę jeść ziemniaków, kaszy, makaronu czy ryżu, trzeba sobie radzić inaczej. Stąd pomysł na podanie polędwicy z dorsza z warzywnym ratatouille. Zestaw sprawdził się wybornie, w dodatku został przygotowany bez dodatku tłuszczu (nie licząc tego pod postacią włoskiej szynki, która pewnie jest niewskazana, ale tak pyszna, że nie mogłam sobie jej odmówić!). Brzuch był pełny, danie pyszne, dieta (prawie) bez przekroczeń. Czego chcieć więcej? :)
Polędwica z dorsza we włoskiej szynce z ratatouille
Składniki (na 4 porcje):
- 2 polędwice z dorsza
- 4 plastry włoskiej szynki
- 2 i 1 zielona papryka
- 2 małe cukinie
- 1 bakłażan
- 2 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 kartonik przecieru pomidorowego lub pokrojonych pomidorów bez skóry
- sól ziołowa, świeżo zmielony pieprz, oregano, słodka i ostra papryka
Sposób przygotowania:
Warzywa do ratatouille opłukujemy. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, cukinie kroimy w półtalarki, bakłażana w plasterki, a następnie w ćwiartki. Warzywa umieszczamy w garnku, zalewamy odrobiną wody, dodajemy pół łyżeczki soli i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w półtalarki cebulę, posiekany ząbek czosnku oraz pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej usuwamy pestki), dodajemy przecier i zostawiamy na niewielkim ogniu pod przykryciem. Rybę opłukujemy i osuszamy, dzielimy na 4 porcje, oprószamy z obu stron odrobiną soli ziołowej, pieprzu i oregano, każdy kawałek zawijamy w plaster szynki, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folią i pieczemy 15-17 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przed podaniem doprawiamy ratatouille do smaku solą, pieprzem, oregano i paprykami.
SMACZNEGO!
0 komentarze :
Daj znać co myślisz!