O kurczę pieczone!
Chciałam kupić całego kurczaka, nadziać go cytrynami i tymiankiem, odrobiną ziołowego masła. Chciałam by miał rumianą, chrupiącą skórkę i soczyste mięso. Mój zapał powstrzymała mama. "Dziecko, kto to wszystko zje?!" Cóż... Nie wątpię, że bym sobie z nim poradziła. Odkryłam ostatnio bowiem smutną prawdę - w moim domu zjawisko 'obiad na kilka dni' nie występuje, a jeśli już, to baaaaardzo rzadko. Oznacza to, że niezależnie od tego jak dużą porcję czegoś ugotuję, zazwyczaj znika ona w jeden, maksymalnie dwa dni. Dlatego zamiast kurczaka w całości, były pałki. I zgadnijcie co... Nic nie zostało ;) Kurczak wyszedł soczysty, syrop klonowy dodał mu słodkości, a sos Worcestershire lekko korzennego smaku. Mięso idealne np na niedzielny obiad :)
Cytrynowy kurczak z tymiankiem
Składniki (na 3-4 porcje):
- 8 pałek z kurczaka
- 1 cytryna
- kilka gałązek tymianku
- świeżo mielony pieprz
- sól wędzona lub morska
- 2 łyżki masła
Marynata:
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
Kurczaka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć pieprzem i solą, umieścić w misce. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszać, zalać nią mięso. Cytrynę pokroić w plasterki, razem z tymiankiem poukładać między pałkami. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Na dużej patelni roztopić masło, a następnie smażyć na nim mięso, aż się przyrumieni. Pałki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przełożyć do niego plastry cytryny, tymianek, polać marynatą, przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 20-25 minut. Podawać np z puree ziemniaczanym.
SMACZNEGO!
Fantastycznie to się prezentuje! :)
OdpowiedzUsuńA co może zastąpić syrop klonowy?
OdpowiedzUsuńMożesz użyć choćby miodu. Smak będzie nieco inny, ale mięsa z miodem są również pyszne :)
Usuńfajny przepis, uwielbiam indyka z syropem klonowy, więc kurczak na pewno też jest pyszny!
OdpowiedzUsuńwww.pinkhungry.com
Ale pyszne połączenie smaków. ja tam się cieszę, że pałki, bo jakbym zobaczyła całą kurę to z góry pewnie założyłabym, że to za trudne/na specjalną okazję, takie mam od razu skojarzenie, może przez indyka na święto dziękczynienia?
OdpowiedzUsuńdzien doberek :) czy zastepujac olej rzepakowy oliwa z oliwek lub zwyklym olejem duzo sie straci na smaku? mieszkam zagranica i oni tutaj chyba nie maja latwo dostepnego rzepakowego. a danie chcialabym przyrzadzic w naszej restauracji :)
OdpowiedzUsuńOlej roślinny powinien być w porządku ;)
UsuńOlej roślinny powinien być w porządku ;)
Usuń