Mac&Kurki.
Zobaczyłam je dziś w sklepie i nie mogłam się powstrzymać! Wołały do mnie spomiędzy pęczków młodej marchwi i młodej kapusty. Pudełko z kurkami, bo o nich mowa, przywędrowało więc ze mną do domu, wraz z natką pietruszki, śmietaną, serem Grana Padano i makaronem pappardelle. Pomysł na obiad spadł mi jakby z nieba ;) I jeśli to faktycznie niebiosa mi go spuściły, to po stokroć im dziękuję! Szybko, klasycznie, pysznie... Czy ktoś przejdzie obok talerza z takim makaronem obojętnie?
Składniki (na 2 porcje):
- 250 g makaronu pappardelle
- 200 g świeżych kurek
- 1 mała cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 kubeczek śmietany 18 % (ok. 200 ml)
- ok. 50 g sera Grana Padano
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 i 1/2 łyżki masła
- sól i świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente (przy odcedzaniu odlać ok 1/3 szklanki wody). Kurki dokładnie oczyścić, większe pokroić w kawałki, małe i średniej wielkości można zostawić w całości. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Następnie dodać masło, a gdy się roztopi, także kurki. Dusić kilka minut. Zalać śmietaną, doprawić odrobiną soli i pieprzem. Na koniec dodać starty ser i drobno posiekaną natkę pietruszki (cześć zostawić do posypania dania przed podaniem). Sos wymieszać z makaronem, jeśli trzeba dodać odstawioną wodę z gotowania makaronu). Przed podaniem posypać odrobiną świeżo startego sera, pieprzu i natką pietruszki.
SMACZNEGO!
Oj bardzo podobnie robię makaron z kurkami a po tych apetycznych fotkach to już wiem, że lada moment u mnie zawita :)
OdpowiedzUsuńmakaron z każdym dodatkiem jest rewelacyjny! ;D zamiast kurek polecam krewetki tygrysie! ;D mniam! ;D
OdpowiedzUsuńJa nie przejdę. Będzie dzisiaj na obiad :)
OdpowiedzUsuń