Lody choco&chili.
Gorąca czekolada z chili to klasyka gatunku. Połączenie zaskakujące, ale idealne. Sprawdza się w chłodne jesienne wieczory i zimowe poranki. Rozgrzewa i wprowadza w błogostan. Okazuje się jednak, że połączenie czekolady i chili jest dobre nie tylko w zimne pory roku. Sprawdzi się również w deszczowe letnie dni. W jaki sposób? W postaci lodów, które przecież tak bardzo kojarzą się z latem. Dodatek chili sprawia, że w nieco chłodniejsze letnie dni, na sercu robi się ciepło. Warto ich spróbować, uśmiech po konsumpcji gwarantowany :)
Lody choco&chili.
Składniki:
- 400 ml śmietanki 30 %
- 1 szklanka mleka 3,2 %
- 4 żółtka
- 150 g drobnego cukru
- 2 łyżki budyniu czekoladowego
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1 garść groszków czekoladowych (lub posiekanej drobno czekolady)
- 1 płaska łyżeczka chili w proszku
Sposób przygotowania:
Do rondla wlać mleko i śmietankę, mocno podgrzać (płyn ma być prawie wrzący). Żółtka utrzeć cukrem i budyniem, a następnie, ciągle mieszając, zalać je mleczną miksturą. Masę postawić na średnim ogniu i podgrzewać, aż zgęstnieje (cały czas mieszając). Miksturę odstawić do ostygnięcia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a następnie dodać do masy śmietankowej, doprawić chili. Miksturę schładzać przez min. godzinę w lodówce, a następnie postępować zgodnie z instrukcją obsługi maszynki do lodów.
*Jeśli nie posiadasz maszynki, wlej masę do plastikowego pojemnika i włóż do zamrażarki. Po ok godzinie wyjmij lody, dokładnie zmiksuj i wstaw na kolejną godzinę. Następnie powtórz czynność. Takie działanie ma na celu zapobieganie powstawaniu kryształków lodu w masie lodowej.
SMACZNEGO!
Takiej lodowej wariacji jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie ;-)
OdpowiedzUsuń