Słoneczny placek z morelami.
W końcu zaczęło się lato! I to porządne. Żar lejący się z nieba, sandałki, ubrania zakrywające jak najmniej i te sprawy. Apetytu oczywiście brak w takie dni, choć, nie powiem, czereśnie i truskawki mogę wsuwać bez umiaru ;) I jest jeszcze coś co jem bez opamiętania (bez względu na pogodę). Ciasta, ciasteczka, słodycze. Cóż... Łasuch ze mnie ogromny, ale nic na to nie poradzę. Żeby więc zaspokoić kolejną swoją zachciankę przygotowałam słoneczny placek z morelami. Szybki, prosty, smaczny. Jednak w upalne dni polecam piec go późnym wieczorem lub w nocy, żeby nie piekarnikiem nie robić konkurencji i tak już gorącemu powietrzu ;)
Składniki (odmierzane kubeczkiem po kefirze):
- 1 kubek kefiru (ok 200 g)
- 3/4 kubka cukru
- 3/4 kubka oleju rzepakowego
- 2 i 1/2 kubka mąki
- 3 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 1/2 kg moreli
Sposób przygotowania:
Morele opłukać, przekroić na pół, pozbyć się pestek. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać do niej kefir, cukier, olej i jajka, a następnie wymieszać za pomocą rózgi lub widelca. Ciasto wylać na posmarowaną masłem i oprószoną mąką blaszkę, na wierzchu ułożyć połówki moreli. Piec ok 35 min w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Po upieczeniu ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
prosty i pyszny !! z morelami jak najbardziej smacznie ;)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis:)
OdpowiedzUsuńTego mi dzisiaj trzeba ;-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i pomimo, że kiepsko pieke to ciasto mi się udało :-) jest przyjemnie wilgotne, nie jakiś wysuszony wiór. I połaczenie słodkiego z kwaśną morelką - ekstra :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto! Takie słoneczne :-)
OdpowiedzUsuń