Indyk z morelowym chutney.
Każdy z nas ma dni szczególne w swoim kalendarzu, dni, które chce się świętować. Urodziny swoje lub kogoś bliskiego, narodziny nowego członka rodziny, zaręczyny, obrona dyplomu na studiach, awans w pracy. To może być cokolwiek. Ja i Pan Be. w minioną niedzielę też świętowaliśmy. Nasze wspólnie spędzone 2 lata. Nie było wyjścia do restauracji, czy innych niecodziennych atrakcji. Spędziliśmy ten dzień razem, mieszając drewnianą łyżką chutney morelowe, a później montując wiklinowy koszyk na kierownicy mojego roweru. Było mnóstwo uśmiechów i odrobina słońca. A później ogrom nauki i przygotowań do zaliczeń na uczelniach. Niestandardowa rocznica :)
Na obiad zjedliśmy indyka. Z chutney morelowym zgapionym z warsztatów, w których miałam przyjemność uczestniczyć weekend wcześniej. I z młodymi ziemniaczkami, z masłem i koperkiem. Było pysznie! Może i Wy zechcecie wykorzystać to danie na jakąś szczególną okazję :)
Grillowana pierś z indyka z morelowym chutney
Składniki (na 2-3 porcje):
- ok 500 g piersi z indyka
- 1 łyżka płynnego miodu
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 granata
- 1/3 szklanki naturalnie mętnego soku jabłkowego
- świeżo mielony pieprz i sól morska
Chutney morelowe:
- ok 500 g moreli
- 1/2 papryczki chilli
- 3-4 łyżki cukru
- 1-2 łyżki masła
- 3 łyżki octu balsamicznego
- garść suszonej żurawiny
- 4-5 goździków
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Indyka opłukać, oczyścić w błon, pokroić w grube plastry, a następnie oprószyć z obu stron solą morską i pieprzem. Czosnek obrać i drobno posiekać. Granata podzielić na ćwiartki, z jednej wydłubać nasiona, z drugiej wycisnąć sok do szklanki. Do soku z granata dodać sok jabłkowy, olej, ocet, czosnek i miód, a następnie dokładnie wymieszać. Mięso ułożyć w naczyniu, zalać marynatą, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki.
Przygotować chutney. Morele opłukać, wydrylować. Na patelni skarmelizować cukier z masłem, a następnie dodać pozostałe składniki. Podsmażać na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając, do czasu, aż chutney osiągnie konsystencję gęstego dżemu/konfitury.
Indyka zgrillować na patelni grillowej, w piekarniku lub na tradycyjnym grillu. Podawać z chutney i ulubionym dodatkiem (u nas młode ziemniaki z koperkiem, ale idealne będzie również np. puree).
SMACZNEGO!
Czy wiesz, że... Kwasy omega-3 mają pozytywny wpływ na zdrowie. Nie są one wytwarzane przez organizm samoczynnie, powinny więc być mu dostarczane od zewnątrz, najlepiej w postaci pokarmów
czy dodatku do nich. Dodatek oleju rzepakowego do posiłków wpływa na
poziom kwasów tłuszczowych we krwi, te zaś – jak mówią naukowcy z
Dortmundu – działają pozytywnie na rozwój mózgu oraz układu
odpornościowego organizmu. Odpowiednia ilość omega-3 w diecie niemowląt
jest niezwykle ważna, ponieważ właśnie w pierwszych miesiącach życia
organizm rozwija się najszybciej, a ich odpowiednia podaż wspomaga
również prawidłowe kształtowanie się układu nerwowego oraz wzroku.
Pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńGratuluje rocznicy i życzę jeszcze, żeby było ich coraz więcej ;*
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie owocowe chutneye do mięsa. A do tego wiosenne ziemniaczki z koperkiem... Pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńmacie bardzo pyszna dwa lata, zdecydowanie:-))
OdpowiedzUsuń