Ciasto na kefirze, z rabarbarem.
Zaczęło się! Okres na lekkie ciasta i placki z owocami. Gdybym tylko potrafiła zrobić porządnego 'drożdżowca', piekłabym go blaszka po blaszce. A mnie brakuje cierpliwości do wyrabiania ciasta, więc nie łapię się za to cudo, by nie zepsuć sobie obrazu idealnej drożdżówki z wiśniami i kruszonką jakie kiedyś piekła moja ciocia. Znalazłam jednak ciasto, które wspaniale imituje to na drożdżach. Jest co prawda bardziej wilgotne i przez to nieco cięższe, ale tak samo puszyste i smaczne. To, co łączy te dwa ciasta, to możliwość dodawania wszelakich owoców. Jest tak samo pyszne z truskawkami, jak i ze śliwkami, czy wiśniami. Do tego na wierzchu chrupiąca kruszonka i obowiązkowo szklanka zimnego mleka. Na jego przygotowanie potrzebujecie mniej niż 10 minut, czas pieczenia zależy od wielkości. Jeśli jednak upieczecie je w dużej prostokątnej blaszce, po 30-40 minutach będziecie mogli cieszyć się smakiem ciepłego, pysznego ciasta. Nie ma na co czekać, czas wziąć się za przygotowania! :)
Ciasto na kefirze z rabarbarem
Składniki (kubek - opakowanie po kefirze):
- 1 mały kubeczek kefiru (180 ml)
- 3/4 kubka oleju rzepakowego
- 2,5 kubka mąki
- 1 kubek cukru
- 3 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 6-7 łodyg rabarbaru
- 1 łyżka cukru
- 1 zmielony owoc (ziarno?) kardamonu
- mąka, cukier, masło (na kruszonkę)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto połączyć za pomocą miksera lub rózgi. Rabarbar opłukać, jeśli trzeba 'obrać', pokroić w niezbyt grube plastry, wymieszać z cukrem i kardamonem (ja utarłam go w moździerzu). Z mąki, cukru i masła przygotować kruszonkę. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Blaszkę lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blachę, posypać rabarbarem i kruszonką. Piec ok 30-35 minut. (jeśli pieczesz ciasto w tortownicy, czas pieczenia może się wydłużyć do ok 45-50 minut; najlepiej po 35 minutach przeprowadzić próbę ciasta patyczkiem). Ciasto ostudzić, oprószyć cukrem pudrem. Najlepiej smakuje w towarzystwie zimnego mleka :)
SMACZNEGO!
Czy wiesz, że... Olej rzepakowy wspomaga funkcjonowanie i rozwój mózgu. Jego obecność w codziennej diecie poprawia naszą zdolność zapamiętywania i uczenia się.
Pysznie podane!
OdpowiedzUsuńTakie ciasto piekła moja babcia.
Dziękuję,że je pokazałaś.
Pozdrowienia.
Wspaniale wygląda. :)
OdpowiedzUsuńCudne, takie proste a zarazem tak wspaniałe :) I wygląda na takie mięciutkie :)
OdpowiedzUsuńupieke niebawem :) z rabarbarem i truskawkami :) już nie moge się doczekać :)
OdpowiedzUsuńpychotka! upiekłam dzisiaj po południu i polowy blachy już brak :) świetnie puszyste i wilgotne zarazem :)
Usuńpochwała prostoty... łatwo i jak apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWysyp rabarbaru na kuchennych blogach! Aż ciężko się zdecydować, od którego przepisu zacząć... ;)
OdpowiedzUsuńRobię_ bez proszku do pieczenia... zobaczymy czy się uda
OdpowiedzUsuńPodczas porannego przeglądu blogów zainspirował mnie twój przepis. Chyba jeszcze nigdy nie piekłam ciasta z rabarbarem, więc poprosiłam bliskich udających się dzisiaj na działkę na wieś o przywiezienie kilku łodyg rabarbaru. Przywieźli i ciasto właśnie się piecze :) Za ponad pół godziny będę go próbowała. Już się nie mogę doczekać. Ale dałam trzy łychy cukru do posypania rabarbaru, bo wolę słodkie niż kwaśne smaki. Mam nadzieję, że nie przedobrzyłam. Dziękuję za inspirację.
OdpowiedzUsuńSzacun - ciacho wyszło pyszne, rzeczywiście z mlekiem smakuje perfekcyjnie. Od wczorajszego wieczora został jeden mały kawałek.
OdpowiedzUsuń