Sałatka z grillowanym kurczakiem.
Wiosenne lato w końcu nastało. Temperatura powietrza jest już zadowalająca, słońce nagrzewa spragnione jego promieni twarze. Posiłki stają się lżejsze. Za niedługo rozpoczną się kolejne owocowe sezony: truskawki, maliny, jagody, brzoskwinie, wiśnie. Nie mogę się doczekać! Nie da się ukryć, że moje ciało po zimie spragnione jest lekkich dań przepełnionych świeżymi warzywami ;) Dlatego dla mnie rozpoczyna się też sezon lekkich sałatek. Bez ciężkich sosów, za to delikatnie skropionych olejem rzepakowym. Z ogromną ilością ziół i aromatycznych przypraw. A inauguracji dokona lekko zmodyfikowana sałatka cezar ;) Pyszna, ekspresowa i przede wszystkim sycąca i zdrowa. Ktoś się dołączy do sezonu na lekkie sałatki? :)
Sałatka z grillowanym kurczakiem
Składniki (na 2 duże porcje):
- 1 opakowanie miksu sałat
- 2 piersi z kurczaka
- 3 kromki pieczywa pełnoziarnistego
- ok 10-12 pomidorków koktajlowych
- parmezan
Marynata do mięsa:
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki naturalnie mętnego soku jabłkowego
- po 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano
- 1/3 łyżeczki płatków ostrej papryki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso opłukać i oczyścić z błon, pokroić w grube paski. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Mięso umieścić w misce, zalać marynatą, dobrze wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na min. godzinę. Następnie mięso podpiec z dwóch stron na patelni grillowej. W międzyczasie do dwóch miseczek rozdzielić sałaty, pomidorki opłukać, przekroić na pół, dodać do sałat. Chleb pokroić w niewielką kostkę i podpiec na suchej patelni do uzyskania grzanek. Zgrillowane mięso pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na sałacie, posypać grzankami i płatkami parmezanu. Przed podaniem skropić olejem rzepakowym i ewentualnie delikatnie posolić.
SMACZNEGO!
Bardzo wiosennie, "lekko" to dobry i dla mnie kierunek, trzymam z Tobą:)
OdpowiedzUsuń