Risotto z curry, kurczakiem i suszonymi pomidorami.
Ostatnio zauważyłam, że najbardziej cieszą mnie spontanicznie wymyślone dania, stworzone z tego, co akurat znajduje się w lodówce czy kuchennych szafkach. Inna sprawa, że zazwyczaj mam zachomikowane całe mnóstwo różnych dobrych rzeczy, więc pole do popisu mam spore ;) Tym razem miałam ochotę na risotto. Wracając do domu przeanalizowałam zawartość kuchni: w zamrażarce jest kurczak, w lodówce jeszcze trochę pomidorów, w całym morzu słoiczków z przyprawami jest jeszcze trochę curry. I ryż do risotto też jeszcze na pewno jest. Ale jednak nie było. Wskoczyłam więc szybko w buty i pobiegłam do osiedlowego sklepu sprawdzić, czy może uda mi się taki rarytas dostać. Nie sprawdziłam, w sklepiku remont. Chęć na risotto była jednak za duża. Zrobię ze zwykłego ryżu. Nie otruję się przecież ;) Zrobiłam. I było pysznie. I szybko. Z resztą, sprawdźcie sami ;)
Risotto z curry, kurczakiem i suszonymi pomidorami
Składniki (na 2-3 porcje):
- 1 szklanka ryżu Arborio *
- 2-3 szalotki
- 2 piersi z kurczaka (nie za duże)
- 6-8 suszonych pomidorów w oleju
- 2-3 szklanki bulionu
- 2 łyżki oleju rzepakowego (użyłam takiego)
- 1,5 - 2 łyżeczki curry
- sól, pieprz, płatki ostrej papryki
Sposób przygotowania:
Na gorącej patelni rozgrzać olej. Szalotki obrać i drobno posiekać, podsmażyć na oleju. Kurczaka opłukać, oczyścić, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię o obsmażyć. Następnie dodać ryż i podsmażać do czasu, aż stanie się szklisty. Stopniowo, małymi porcjami, dodawać bulion wymieszany z curry (kolejną porcję płynu wlewać po wchłonięciu poprzedniej przez ryż. Gdy ryż będzie prawie gotowy, dodać pokrojone w cienkie paski suszone pomidory. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz płatkami ostrej papryki.
SMACZNEGO!
Narobiłaś mi ochoty na risotto, dawno nie jadłam. :)
OdpowiedzUsuńsuszone pomidory pierwszy raz jadlam niecaly miesiąc temu a już je uwielbiam !
OdpowiedzUsuńteż chodzi za mną risotto :)
OdpowiedzUsuńNiezła curra:)
OdpowiedzUsuńsmakowite risotto
OdpowiedzUsuńobowiązkowe na liście! :)
OdpowiedzUsuńJak usmażyć kurczaka, żeby był soczysty? Ja smażę 5min na wysokim ogniu z dwóch stron. Kiedy najlepiej dodac kuraka?
OdpowiedzUsuń