Propozycja świątecznego obiadu II.
Obiecałam, więc jest :) Tym razem polędwica wieprzowa. Z czerwonymi porzeczkami. Bez przydługich wstępów zapraszam od razu po przepis ;)
z puree ziemniaczanym z parmezanem
Składniki:
- 500 g polędwicy wieprzowej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 słoik konfitury z czerwonych porzeczek
- 1 kg ziemniaków
- 100 g tartego parmezanu
- 2 łyżki śmietany
- sól, świeżo zmielony pieprz, cynamon
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, zalać zimną wodą, posolić i postawić na średnim ogniu. Polędwicę opłukać, pokroić w plastry o grubości ok 1,5 cm, delikatnie rozbić pięścią. Mięso obustronnie oprószyć solą i pieprzem. Na gorącej patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać olej i dobrze rozgrzać tłuszcz. Polędwiczki smażyć obustronnie do uzyskania złotobrązowego koloru, następnie zdjąć z patelni, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni (dla utrzymania temperatury). Na patelnię wyłożyć konfiturę z porzeczek, dodać ok. pół łyżeczki cynamonu i podgrzewać kilka minut. Ziemniaki odcedzić i rozgnieść tłuczkiem, dodać do nich masło, śmietanę i parmezan, dokładnie wymieszać. Na talerzu ułożyć puree ziemniaczane i polędwiczki, mięso polać konfiturą porzeczkową.
SMACZNEGO!
Czy wiesz, że... Olej otrzymywany z rzepaku jest bogatym źródłem antyoksydantów – polifenoli i witaminy E.
Zapobiegają one uszkodzeniom komórek wywoływanym przez szkodliwe wolne
rodniki oraz opóźniają starzenie się organizmu. Dzięki temu zmniejszają
ryzyko chorób serca, a nawet niektórych nowotworów.
0 komentarze :
Daj znać co myślisz!