Placuszki z serem ricotta
Uwielbiam wszelakie placuszki i naleśniki śniadaniowe. Są sycące i smaczne. Mogą być podawane z wszelakimi dodatkami: z syropami, miodem, owocami, sosem czekoladowym lub po prostu oprószone cukrem pudrem. W sieci kilka razy natknęłam się na placki na serku ricotta. Zachwytom nad nimi nie było końca, więc, pomimo braku jakiejś szczególnej przyjaźni między mną a tymże serem, postanowiłam je w końcu przyrządzić. I co mogę o nich powiedzieć? Są niezwykle puszyste i lekkie. O delikatnej konsystencji sernika. Jednak przeszkadza mi w nich mączny posmak. Nie wiem czy to wina ricotty, czy samej mąki, choć tej drugiej akurat nie ma w nich wiele. Uczucia mam mieszane, więc żeby się upewnić co do tego, czy się polubimy czy nie, zrobię je jeszcze raz ;) I wtedy będę mogła się ostatecznie określić, czy jestem na tak, czy na nie. ;)
Placuszki z serem ricotta i syropem truskawkowym Paola
Składniki (na ok. 10-12 placuszków):
- 130 g serka ricotta
- ok 60 ml mleka
- 1 jajko
- 50 g mąki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- syrop truskawkowy (lub o innym smaku) Paola do podania
- cukier puder do oprószenia
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Żółtko oddzielić od białka. Zmiksować dokładnie ricottę z mlekiem i żółtkiem, a następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Na patelni rozgrzać olej i nakładać porcje ciasta łyżką. Smażyć obustronnie do uzyskania złocistego koloru. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i polać syropem.
SMACZNEGO!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńjem właśnie bardzo podobne placuszki, bez wątpienia są przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńPlacuszki idealne :) Na pewno smakowały wyśmienicie
OdpowiedzUsuńbajeczne ;d
OdpowiedzUsuńbardzo fajne cieniutkie placuszki ;D
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuń