Mini pączki kardamonowe.

10:25 Kinga ⚬ Yummy Lifestyle 3 Comments

Nie wiem czy zauważyliście u mnie taką dziwną przypadłość, że 'okolicznościowe' przepisy zamieszczam zazwyczaj po jakimś święcie, na które te przepisy by się przydały :P Tak jest zazwyczaj z przepisami bożonarodzeniowymi, wielkanocnymi itd. Najczęściej wynikiem tego jest po prostu brak czasu. Tak samo jest w przypadku dzisiejszego przepisu. Dwa dni przed tłustym czwartkiem wypatrzyłam na blogu Moje Wypieki przepis na pączki na serku homogenizowanym. Od razu kupiłam serki i wg planu miałam je przygotować w środę (pączki, nie serki ;)) Jednak nauka do czwartkowego egzaminu z matematyki tak mnie zajęła, że o smażeniu pączków nie było mowy. W czwartek po egzaminie poszłam do pracy i takim sposobem Tłusty Czwartek świętowałam kupnymi słodkościami. W tym tygodniu jednak miałam chwilę czasu i postanowiłam, że tym razem się uda. I oto są. Żeby włożyć w przepis coś od siebie do ciasta dodałam kardamon i skórkę cytrynową, posypka cukrowa również jest z dodatkiem kardamonu. Gdybym miała je porównać w smaku do znanych mi słodkości, to zdecydowałabym się na serowe oponki, choć te pączki są nieco delikatniejsze. Puszyste, lekkie i pyszne. Moje niestety nie mają idealnych kształtów (zanim osiągnę poziom Master w smażeniu pączków upłynie duuuużo wody w rzece ;) ), ale smaku na szczęście to nie zmienia :) Zapraszam do degustacji :)


Mini pączki kardamonowe
Składniki:
  • 2 opakowania waniliowego serka homogenizowanego (300 g)
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka zmielonego kardamonu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej rzepakowy do smażenia (ok. 1 litr)

Do obtoczenia:
  • drobny cukier do wypieków
  • odrobina zmielonego kardamonu

Sposób przygotowania:
Serek homogenizowany zmiksować z jajkami i skórką cytrynową. Mąkę wymieszać z kardamonem i proszkiem do pieczenia, przesianą dodać do serka, dokładnie wymieszać. W płaskim, szerokim rondlu rozgrzać olej do 175 stopni (temperaturę można sprawdzić termometrem cukierniczym, ja swój kupiłam na allegro za ok 15 zł :) ). Łyżeczkę do herbaty moczyć w odłożonym oleju i nakładać nią ciasto na olej. Smażyć do uzyskania złocistego koloru. Łyżką cedzakową wyciągać pączki i odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia ich z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe obtaczać w kardamonowym drobnym cukrze. 

SMACZNEGO!


3 komentarze :

Daj znać co myślisz!