Cupcakes kokosowo-ananasowe.
Nie znam chyba szybszego sposobu na złagodzenie 'cukrowego głodu' domowym sposobem, niż przygotowanie muffinów. W starciu mogłyby jeszcze brać udział palmiery, ale nie zaspokajają zapotrzebowania na cukier w wystarczającym stopniu ;) Muffiny i cupcake'i są pionierami w jeszcze dwóch kategoriach: zawsze się udają i zawsze są pyszne. Nie ważne co dodaję do babeczek - za każdym razem mam pewność, że będą mi smakować.
Tym razem miałam ochotę na babeczki egzotyczne w smaku i zimowe w wyglądzie. I udało się. Połączenie dwóch smaków - ananasa i kokosu, jest, jak wiadomo, udane, więc nie mogło się nie sprawdzić w przypadku babeczek. Krem posypany wiórkami kokosowymi sprawił, że wyglądają, jakby były pokryte śnieżnym puchem. Zadowolą każde podniebienie :)
Cupcakes kokosowo-ananasowe
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 małe opakowanie jogurtu kokosowego
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 1/2 puszki ananasa w kawałkach
"Krem" i dekoracja:
- 1 małe opakowanie śmietanki kremówki
- 1 opakowanie serka kremowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 opakowanie śmietan-fixu
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- + wiórki do oprószenia babeczek, kokos w czekoladzie lub batonik Bounty
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Suche składniki na babeczki wymieszać w misce. Dodać jajka, jogurt i olej, wymieszać. Dodać kawałki ananasa i wmieszać je w masę. Ciasto rozdzielić do foremek i piec ok 30 minut, a następnie ostudzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Serek utrzeć z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Kremówkę ubić z dodatkiem śmietan-fixu, dodać do serka, wymieszać. Kremem dekorować babeczki. Kostki kokosu w czekoladzie przekroić na pół i wetknąć w krem (batonik pokroić na cienkie plasterki). Babeczki posypać odrobiną wiórków kokosowych.
SMACZNEGO!
Czy wiesz, że... Doskonałą alternatywą dla tak mocno kojarzonej z Grecją oliwy z oliwek jest nasz olej rzepakowy, często niedoceniany. Każda przygotowywana na nim potrawa zachowa swój niepowtarzalny charakter. Jest on świetny zarówno do smażenia, pieczenia, jak i do przygotowania marynat do mięs i podawanych do nich sałatek.
wyglądają tak leciutko, jak śniegowe kule :-)
OdpowiedzUsuńAle śliczne i delikatne :)
OdpowiedzUsuńChyba wiem, co w najbliższym czasie upiekę chłopakowi. :)
OdpowiedzUsuńświetne babeczki , pyszny smak ;d
OdpowiedzUsuńUwielbiam kokos;).
OdpowiedzUsuńZa mną ostatnio strasznie chodzi ananas, więc z chęcią porwałabym taką babeczkę. :)
OdpowiedzUsuńzabiłaś mnie tą dekoracją, bajkowa! :) pozdrawiam i buziaki :*
OdpowiedzUsuń