Cytrynowe cupcakes z makiem.
Po świątecznym obżarstwie mało kto ma siłę myśleć o gotowaniu, ale przecież tydzień po Wigilii żegnamy stary rok i wiele osób chcąc nie chcąc szuka przepisów na sylwestrowe smakołyki. Problemu nie mają Ci, którzy wybierają się na 'zabawę' sylwestrową do restauracji czy inne tego typu miejsca - menu na pewno będzie bogate i każdy wybierze coś dla siebie. Nad kulinarnym repertuarem główkują najczęściej Ci, którzy spędzają ten wieczór na domówkach. Nie ważne czy we własnym, czy w czyimś domu - zazwyczaj wkład w szwedzki stół mają wszyscy goście :) Myślę, że podstawowymi daniami ciepłymi są: barszcz z krokietem lub pasztecikami, boeuf stroganow zwany potocznie strogonowem lub uwielbiany przez wielu bigos :) Wśród przekąsek i 'dań' zimnych na pewno królują sałatki, koreczki, półmiski wypełnione wędlinami i serami. Z lat dziecięcych pamiętam też, że na sylwestrowym stole u babci (bo to u niej spędzałam wtedy ten wieczór) pojawiały się drobiowe galaretki (których osobiście nie znoszę :P) i jajka w majonezie. Opcji jest bez liku. Ale poza przekąskami słonymi, na stole muszą się obowiązkowo znaleźć słodkości. W związku z tym dziś przedstawiam ostatni już w tym roku przepis i będzie to wariacja na temat cupcake'ów :) Babeczki cytrynowe chodziły mi po głowie od jakiegoś czasu, a dodatkowo przed świętami widziałam na kilku blogach przepisy na pieguski, czyli ciasta z dodatkiem maku. I tak zrodził się pomysł na przygotowanie cytrynowych cupcake'ów z dodatkiem maku i cytrynowego toppingu. Babeczki udekorowałam cukrowymi gwiazdkami, bo mają być gwiazdami wieczoru sylwestrowego! :)
(Pod przepisem znajdziecie listę polecanych przeze mnie dan, przekąsek i słodkości, które idealnie sprawdzą się w Sylwestra.)
Cytrynowe cupcakes z makiem
Składniki (na ok. 15 sztuk):
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- sok z 2 cytryn
- 1/3 szklanki maku
- 1/3 szklanka wiórków kokosowych
Topping:
- 100 g ricotty
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 opakowanie śmietan fixu
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki cukru pudru
- opcjonalnie cukrowe gwiazdki do posypania babeczek
Sposób przygotowania:
Suche składniki na babeczki wymieszać w misce. Następnie dodać jajka rozmieszane z mlekiem, olejem i sokiem cytrynowym i wymieszać. Ciasto rozlać do foremek i piec przez ok 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Babeczki wyciągnąć z piekarnika i ostudzić. Przygotować krem. Ricottę utrzeć z cukrem pudrem i sokiem cytrynowym. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać fix do śmietany, a następnie dodać ją do serka i dokładnie wymieszać. Babeczki ozdobić kremem i posypką.
SMACZNEGO!
Sylwestrowe propozycje:
Wyglądają pysznie..jak się toi am do mojej diety hmm oj tam! koniec roku jest więc można zaszaleć bo składniki mam oprócz serka:d
OdpowiedzUsuń