Nieziemsko pyszne pierogi ze szpinakiem.
Do zrobienia pierogów ze szpinakiem przymierzałam się baaaaardzo długo. Brakowało mi czasu (nic nowego), a obawa przed porażką była silniejsza niż chęć spróbowania swoich sił. A dziś miałam wolny dzień na uczelni i za sprawą jednej, niezwykle przyjemnej, wyprawy na Stary Kleparz stanęłam nad stolnicą zapełnioną krążkami z ciasta i lepiłam pierogi z zielonym farszem. O wyprawie opowiem Wam więcej w najbliższym poście, a dzisiaj przedstawiam najlepsze na świecie pierogi. Tak pyszne, że nawet Ci, którzy nie lubią szpinaku (lub uważają tak 'z zasady' mimo, że nigdy szpinaku nie jedli ;) ) mogli by popaść w smakowy obłęd :) Wylepiłam dziś blisko 50 sztuk smakowych, małych cudów z zielonym środkiem i obawiam się, że dziś pochłoniemy wszystkie ;)
Pierogi ze szpinakiem, pieczarkami i mozzarellą.
Składniki (na ok. 45 pierożków z krążków o śr. 6,5 cm)
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- ok. 500 g świeżego szpinaku
- 250 g pieczarek
- 100 g mozzarelli
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- ok. 3 łyżki masła
- ok. 3 łyżki oleju rzepakowego + kilka łyżek do gotowania
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Szpinak dokładnie opłukać, poodrywać liście od łodyżek, pokroić (nie za drobno; małe listki zostawić w całości). Rozgrzać patelnię i roztopić na niej masło. Obrać czosnek i wrzucić na patelnię, chwilkę podsmażać. Następnie dodawać porcjami szpinak, mieszając co jakiś czas. Lekko odcisnąć z wody, którą puści szpinak i przełożyć do miski. Pieczarki opłukać, obrać i pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać z łupin, drobno posiekać. Na rozgrzaną patelnię wlać olej rzepakowy i po chwili wrzucić cebulę, zeszklić. Następnie dodać pieczarki i smażyć na nie za dużym ogniu przez kilka minut. Pieczarki z cebulą wrzucić do szpinaku, wymieszać, przestudzić a następnie zmielić w maszynce do mięsa. Mozzarellę zetrzeć na drobnych oczkach tarki i dodać do farszu. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ciasto przyrządzić wg tego przepisu. Ciasto pierogowe cienko rozwałkować, wykrawać z niego krążki za pomocą szklanki. Na każdy krążek kłaść po 1 łyżce farszu (najlepiej na spodnią część - tę od blatu; jest wilgotniejsza i będzie się lepiej kleić) i zlepiać pierożki. Gotowe, przed gotowaniem, układać na czystej i świeżej ściereczce bawełnianej. Pierogi wrzucać partiami (po ok. 10 sztuk) do osolonej, gotującej się wody. Przez pierwszą minutę mieszać delikatnie drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię gotować ok. 1 - 2 minuty. Przed podaniem oprószyć startą mozzarellą i świeżo mielonym pieprzem
SMACZNEGO!
i nieziemsko wyglądają.
OdpowiedzUsuńcudnie wygladaja ! i jakie smaczne!
OdpowiedzUsuńNa sam widok już ślinka leci.Ja robiłam z białym serem i też były bardzo dobre.)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :D
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie. Uwielbiam szpinak. Co wejdę na twój blog mam ogromne parcie aby brac sie za gotowanie i spróbowanie samej cos takiego upichcic. Pzdr smacznie
OdpowiedzUsuńZe szpinakiem muszą być nieziemsko pyszne :-)
OdpowiedzUsuńAle się zakochałam w pierogach ze szpinakiem: ) Marzę kiedy będe mieć chwilę, żeby je zrobić : )
OdpowiedzUsuńPiękne !!
Uwielbiam! To zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zjadłam pierogi wg tego przepisu. Rzeczywiście smaczne, ale niestety wyszło mi za mało cista i zostało sporo farszu.
OdpowiedzUsuńSą faktycznie nieziemsko pyszne.
OdpowiedzUsuńWspaniałe pierogi, kiedyś jadłam w restauracji, szukałam długo przepisu i to właśnie to!!! Są przepyszne!
OdpowiedzUsuńPyszne pierogi ze szpinakiem ..polecam
OdpowiedzUsuń