Kostki śliwkowo-serowe.
Wiecie... Powoli czuję, że nadchodzi jesień. Przypomina mi o tym nie tylko miesiąc, który obecnie trwa, pogoda za oknem czy krótsze dni, ale też coraz częstsze gotowanie potraw jesienno-zimowych: rozgrzewających, korzennych, ciepłych. Co gorsza zaczynam już myśleć o pieczeniu pierników i świątecznym menu, a to oznacza, że nie jest dobrze ;) Wczoraj upiekłam ciasto, które jest nieco letnie i trochę jesienne. Śliwki - owoce kojarzone z końcem lata. Cynamon - rozgrzewający, aromatyczny, dla mnie to smak jesieni. Inspirację zaczerpnęłam od Krysi wprowadzając zmiany głównie w składzie kruszonki. Mnie smakowało bardzo, myślę, że i Wam posmakuje :)
Kostki śliwkowo-serowe.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 200 g margaryny
- 2 szklanki mąki
- 4 płaskie łyżki cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 żółtka
Masa serowa:
- 500 g półtłustego twarogu
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- opcjonalnie łyżka kwaśnej śmietany 18%
Owoce i kruszonka:
- ok. 800 g śliwek
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- ok. 50 g masła
Sposób przygotowania:
Mąkę i cukier puder przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, żółtka i pokrojoną na kawałki margarynę. Przemieszać składniki widelcem do czasu wstępnego ich połączenia, a następnie ręką zagnieść kruche ciasto. Wyłożyć nim blachę do pieczenia (24x36 cm), wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół) i podpiekać ok. 15-20 minut. W międzyczasie przygotować masę serową. Do miski wrzucić twaróg, żółtko i całe jajko, budyń oraz cukry i za pomocą ręcznego blendera zmiksować wszystko na jednolitą masę. Na podpieczony i ostudzony spód z kruchego ciasta wyłożyć masę serową. Śliwki umyć, wydrylować, pokroić na ćwiartki, ułożyć na warstwie serowej. Suche składniki na kruszonkę wymieszać, masło roztopić i dodać do mąki z cukrem i cynamonem, wymieszać. Powstałą kruszonką posypać śliwki. Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut, a następnie ostudzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Śliczne! Sięgam po kilka:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
Z masą serowo- budyniową?! Zrobię na pewno!
OdpowiedzUsuńPorywam kawałek tego cudownego ciasta w sam raz do poobiedniej kawki :D
OdpowiedzUsuńmniam mniam :) cudeńka :)
OdpowiedzUsuńświetne ciacho! zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńSuper to ciacho. Idealne przy obecnej aurze. :)
OdpowiedzUsuńTeż akurat wczoraj piekłam ciasto ze śliwkami. A ten pomysł z masą serową rewelacyjny. Musze kiedyś zrobić :-)
OdpowiedzUsuńPlacek śliwkowy to jeden z moich ulubionych smaków jesieni, jeszcze nigdy nie próbowałam wersji z dodatkiem sera, brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńupieklam... i popadlam w zachwyt(smakowy oczywiscie) ...polecam! ;-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam śliwki ! Przepis będzie czekał w kolejce do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu wypieki. :)
OdpowiedzUsuń