Spaghetti z krewetkami.
Niedawno z wizytą była u mnie moja mama ze swoimi znajomymi i w trakcie tych odwiedzin na stół wjechało spaghetti z owocami morza. Ponieważ osobiście nie jestem ich wielką fanką (macki małych ośmiorniczek nieszczególnie do mnie przemawiają :P), zjadłam wtedy tylko oblepiony sosem pomidorowym makaron i krewetki. No i to wystarczyło, żeby pewnego dnia chcieć to powtórzyć :) I mimo, że ze stworzeń morskich preferuję raczej ryby, to spaghetti zjadłam ze smakiem (i tym razem bez strachu, że ośmiorczniczkowa macka przyklei mi się do przełyku ;) ). W związki z tym zapraszam dzisiaj na spaghetti z krewetkami...
Spaghetti z krewetkami
Składniki (na 2-3 porcje):
- 100-150 g makaronu spaghetti
- 250 g mrożonych krewetek (to jakich użyjecie, pozostawiam Wam :) u mnie koktajlowe)
- sok z 1/2 cytryny
- 1/3 szklanki białego wina
- 1/2 pęczka pietruszki
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, odrobina pikantnej papryki (użyłam takiej w płatkach)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- świeżo tarty ser typu parmezan (używam Dziugasa)
Sposób przygotowania:
Zamrożone krewetki zalać na minutę wrzątkiem, odcedzić. Przełożyć do miseczki, zalać sokiem cytrynowym, dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki (kilka listków zostawić do dekoracji) i wlać wino, przemieszać, przykryć folią i wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie przygotować sos. Krewetki odcedzić z cytrynowo-winnej zalewy. Na rozgrzaną patelnie wlać olej rzepakowy i po minucie wrzucić krewetki, podsmażać kilka minut, a następnie dodać przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i papryką, wymieszać i odparować nadmiar wody z sosu. Na patelnię wrzucić ugotowany makaron i dokładnie wymieszać go z sosem. Przed podaniem posypać startym parmezanem i ozdobić listkami natki pietruszki.
SMACZNEGO!
To danie w sam raz dla mnie :) Lubię takie połączenia.
OdpowiedzUsuńSpaghetti z krewetkami nie jadłam chyba wieki. Narobiłaś mi na nie naprawdę dużego apetytu. Zwłaszcza,że u Ciebie wygląda jak żywcem wyjęte z magazynu kulinarnego.
OdpowiedzUsuńIdealnie ta porcja wygląda i kusi ...
OdpowiedzUsuńteż dziś planuję makaron ale ze szpinakiem, z krewetkami nigdy nie jadłam więc może kiedyś spróbuję :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam krewetki i makarony! połączenie dla mnie idealne :)
OdpowiedzUsuńz miłą chęcią wpraszam się na tak pyszny posiłek
OdpowiedzUsuńBędzie mi niezmiernie miło, jeśli znajdziesz czas i zagościsz u mnie :*
Miłego dnia ♥
pysznosci! :)
OdpowiedzUsuńzdjęcia cudowne.
OdpowiedzUsuńnie mogę oderwać wzroku!
Pysznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz tu wpadłam. Dania na zdjeciach wyglądają naprawdę apetycznie, a przepisy są prosto napisane;) W tym roku zaczynam studiować, a co się łączy to mieszkać sama. Mogłabyś polecić jakieś łatwiejsze dania, szybkiej roboty, a jednak przetestowane i smaczne? Jadanie w stołówkach nie napawa mnie jakoś radością
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, tylko jakieś małe te porcyjki :)))
OdpowiedzUsuńTakie spaghetti mogłabym jeść codziennie!:D
OdpowiedzUsuńChciałabym wyróżnić Cię w zabawie Versatile Blogger Award, zerknij tu: http://incookingwetrust.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html :)
Spaghetti na zdjęciu wygląda tak smakowicie, że aż mi ślinka leci.
OdpowiedzUsuńDzisiaj wytypowałam Twój blog do Versatile Blogger Award. Po wszystkie szczegóły zapraszam do mnie: http://lavanna.pl/
OdpowiedzUsuńZostałaś nominowana : http://blackandnoirsymphony.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger-award.html
OdpowiedzUsuńpięknie podane danie, czerwonawy makaron dodatkowo narobił mi apetytu
OdpowiedzUsuń