Mac&Cheese.
Soboty powinny być leniwe. Pełne odpoczynku i relaksu. Ale nie każdy sobie może na to pozwolić, bo niektórzy muszą pracować (jak np. ja ;) ). I dla tych wszystkich pracujących w weekendy będzie dzisiejszy przepis. Czeka na publikację od marca. I w końcu się doczekał. Danie szybkie i niedrogie, więc Ci, którzy mają mało czasu powinni wziąć je pod uwagę w zabiegane lub zapracowane weekendy. Wiem, że na zachodzie Mac&Cheese jest określane mianem Comfort food. Nie jest to danie letnie i bardziej pasuje na jesienną porę, ale ponieważ pogoda dziś bliższa jest jesiennej, może i Wam przypadnie do gustu i zasłuży u Was na miano 'komfortowego jedzenia'. :)
Składniki:
- ok. 250 g makaronu kolanka (raczej większego rozmiaru niż mniejszego ;) )
- 1 szklanka mleka
- 200 g sera cheddar
- 1 i 1/2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 ząbek czosnku
- 200 g szynki
- olej rzepakowy do podsmażenia szynki
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie przygotować 'sos serowy'. W rondelku rozpuścić masło. Wrzucić zmiażdżony ząbek czosnku i mąkę wymieszaną z pieprzem, paprykami i gałką muszkatołową (po ok 1/4 łyżeczki). Wymieszać. Stopniowo dodawać mleko, cały czas mieszając (jak podczas przygotowania beszamelu). Podgrzewając na niewielkim ogniu, doprowadzić do zgęstnienia sosu. Następnie rozpuścić w nim starty ser. Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym (ok 1-2 łyżeczki) i dodać do sosu serowego. Makaron odcedzić i wrzucić do miski, zalać sosem, wymieszać. Przed podaniem oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
SMACZNEGO!
Czy wiesz, że... olej rzepakowy jest bogatym źródłem kwasu alfa-linolenowego, z którego powstają inne kwasy omega-3 zwiększając pulę tych kwasów w organizmie. Kwasy omega-3 wspierają funkcjonowanie i rozwój mózgu. Ich obecność w naszym pożywieniu jest szczególnie istotna w okresie życia płodowego oraz przez pierwsze 18 miesięcy życia. Niedobory kwasów omega-3 w tym czasie, mogą prowadzić do nieodwracalnych zmian w układzie nerwowym. Stąd, olej rzepakowy powinien być elementem diety kobiet ciężarnych i małych dzieci. Zasady żywienia niemowląt opracowane przez Centrum Zdrowia Dziecka oraz Instytut Matki i Dziecka pozwalają na wprowadzenie oleju rzepakowego do żywienia niemowląt już w momencie wprowadzenia pierwszych pokarmów poza mlekiem matki, czyli w wieku sześciu miesięcy.
UWIELBIAM to danie! Tym wpisem sprawiłaś, że dzisiaj robię je na obiad :) Twoja wersja prezentuje się świetnie.
OdpowiedzUsuńA na ile porcji jest ten przepis? :)
UsuńCieszę się, że podsunęłam pomysł na obiad :D
Usuńa z przepisu wychodzą mniej więcej 2-3 porcje, w zależności od ich wielkości ;)
nie martw się, ja też pracuję ;) ale ja w przeciwieństwie do większości nie mam w ogóle wolnego, bo to praca sezonowa. Ale sama chciałam, nikt mnie nie zmuszał... jeszcze tylko troszkę ;)
OdpowiedzUsuńjuż widziałam ten przepis i zawsze mnie ciekawił, świetny pomysł obiadowy
Masz racje soboty powinny pozwolic sie nam zresetiwac ale niestety u mnie rzadko tak sie zdarza :(a makaron biore bo lubie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię mac&cheese - choć to niezwykle kaloryczna potrawa.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki:)
OdpowiedzUsuńtaki lubię, nie wiedziałam, że to comfort food:)
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
Robiłam niedawno, ale w wersji zapieczonej. Mniam.
OdpowiedzUsuńoj są lepsze przepisy na to danie
OdpowiedzUsuń