Świąteczny sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami.
Z okazji piątku krótka historia o serniku i przepis nań. Nie będę się rozpisywać, bo komu chce się dużo czytać blogowych zwierzeń na początku weekendu ;) Przechodząc więc do sedna... Na naszym wielkanocnym stole zawsze gości sernik. Do tej pory był w takiej wersji (to jeden z pierwszych postów ;) ). W tym roku postanowiłam zaserwować sprawdzony sernik w nieco odmienionej wersji. Smakował wybornie, wyglądał obłędnie, wszystkim przypadł do gustu. Nie czekajcie do kolejnych Świąt i popełnijcie go wcześniej :)
Świąteczny sernik z biała czekoladą i brzoskwiniami
Składniki:
- pół opakowania ciasteczek Digestive
- 100 g masła
- 3 łyżki brązowego cukru (1)
- 500 g twarogu sernikowego (lub tłustego twarogu, trzykrotnie zmielonego)
- 1 opakowanie serka kremowego
- 3/4 szklanki cukru (2)
- 4-5 jajek (w zależności od wielkości)
- 4 płaskie łyżki mąki pszennej
- 5 płaskich łyżek mąki ziemmniaczanej
- 40 g roztopionego masła
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- kilka łyżek mleka
- wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować
obficie masłem. Ciastka pokruszyć w woreczku za pomocą tłuczka do
mięsa, wrzucić do niewielkiej miseczki, dodać 3 łyżki brązowego cukru.
Masło roztopić, dodać do ciasteczek, wymieszać. Wyłożyć nimi spód
tortownicy, dobrze ugnieść, odstawić.
Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Gazetę złożyć wzdłuż na pół, a
później jeszcze raz na pół (tak żeby pasek papieru był mniej więcej
wysokości tortownicy). Kartki zanurzyć w misce z zimną wodą, przygnieść
ciężkim przedmiotem, żeby nie pływały.
Żółtka
oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,
dodając pod koniec ubijania cukier. Żółtka ubić z resztą brązowego
cukru, dodać serek kremowy, twaróg, roztopione masło i mąkę pszenną
zmieszaną z ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać do masy serowej,
wymieszać. Do masy dodawać porcjami ubitą pianę z białek, delikatnie
mieszając. Na ciasteczkowy spód wyłożyć brzoskwinie (ja swoje poprzekrawałam na cieńsze kawałki) i wylać masę serową.
Gazety
wyciągnąć z wody, obłożyć nimi tortownicę (z zewnątrz). Wstawić na 10
minut do piekarnika (woda parująca z gazet spowoduje, że sernik nie
przypiecze się w temp. 250 stopni). Po upływie tego czasu, ciasto
wyciągnąć z piekarnika. Piecyk ostudzić do 160 stopni. Ściągnąć gazetowe
'obręcze', ponownie namoczyć w wodzie i obłożyć tortownicę. Sernik
wstawić z powrotem do ostudzonego do 160 stopni piekarnika. Piec ok.
godzinę. Po upieczeniu, pozostawić w piekarniku przy uchylonych
drzwiczkach, ok. pół godziny. Następnie ostudzić i wstawić do lodówki
(najlepiej na całą noc). Przed podaniem ozdobić roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą z odrobiną mleka (czekolada po ostygnięciu powinna być dość stężała ale wciąż miękka) i posypać wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO!
Uwagi!
(1) Spód z ciasteczek zastąpiłam kruchym ciastem, przygotowanym według tego przepisu z 1/3 porcji. Można użyć zamrożonego ciasta kruchego.
(2) Do tego sernika użyłam pół na pół drobnego cukru do wypieków i cukru z wanilią. Czarne waniliowe kropeczki w serniku prezentują się wybornie :)
na tym ostatnim zdjęciu wygląda obłędnie pysznie
OdpowiedzUsuńPyszny serniczek!
OdpowiedzUsuńzdjęcia mnie oczarowały! piekne ujęcia.
OdpowiedzUsuńa ciasto? warte grzechu, o każdej porze dnia i nocy!
Ostatnio na wielu blogach bardzo mnie kuszą serniki z białą czekoladą, i Twój również. Coraz bliżej jestem zrobienia tej smakowitości...:)
OdpowiedzUsuńMhhhh, aż mi tym sernikiem zapachniało z rana:), wyprobuje!
OdpowiedzUsuńten serniczek wręcz uśmiecha się do mnie z tych zdjęć;)
OdpowiedzUsuńmmm... przecudny
OdpowiedzUsuń*_* kocham !
OdpowiedzUsuńMoje zamiłowanie do słodkości nie zna granic, a ten sernik z białą czekoladą aż sie prosi o zjedzenie :)
OdpowiedzUsuń