Kluski śląskie! (i przypomnienie o konkursie ;) )

20:10 Kinga ⚬ Yummy Lifestyle 9 Comments


Są takie dania (czy może nawet dodatki do dań?), które cieszą się moim niesłabnącym umiłowaniem. Należą do nich np. pierogi wszelakiej maści (ruskie, z kaszą gryczaną, z owocami, z czym dusza zapragnie ;)), kopytka czy kluski śląskie. Ochota na te ostatnie chodziła za mną przez cały ubiegły tydzień i w końcu w czwartkowy wieczór postanowiłam ulec pokusie. Na obiad ugotowałam więcej ziemniaków niż potrzebowaliśmy, połowę zamieniłam na gładkie puree a resztę odstawiłam na następny dzień. Nie sądziłam, że kluski śląskie można przygotować tak szybko i tak łatwo :) Część powstałych kulek z dziurką zamroziłam, bo mimo, że robiłam je z połowy porcji, wyszło ich sporo. Nie wytrwały jednak za długo, bo już w niedzielę z braku chęci na cokolwiek innego, zamrożone kluski trafiły do garnka z wrzącą wodą ;) Zjedzone zostały z moją ulubioną potrawką z kurczaka (choć tym razem bez kurczaka a z indykiem) i z ćwikłą (bez chrzanu, bo nie jestem jego wielką wielbicielką ;) ). Zapraszam więc na kluchy i przy okazji przypominam także o wciąż trwającym konkursie :)


Kluski śląskie (przepis pochodzi z książki Kuchnia Polska)
Składniki:
  • 1 kg ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków (ubitych tłuczkiem)
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g mąki pszennej
  • 1-2 jajka
  • odrobina soli
Sposób przygotowania:
Ziemniaki przetrzeć przez sito na stolnicę. Dodać obie mąki i jaja. Zagnieść do otrzymania jednolitej masy. Z ziemniaczanego 'ciasta' formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczyć i robić pośrodku wgłębienie za pomocą palca lub trzonka drewnianej łyżki. Układać na oprószonej mąką stolnicy. W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Do wrzącej wody wrzucać porcjami kluski, po ich wypłynięciu na powierzchnię gotować ok. 3 minuty. Podawać np. z sosem grzybowym lub jeść same polane roztopionym masłem. Jeśli chcecie zamrozić kluski, polecam wykorzystany przeze mnie sposób przy mrożeniu pierogów.

SMACZNEGO!


9 komentarzy :

  1. kluski śląskie to również ulubione danie w moim domu a ostatnio dość często robione ale najlepiej mi smakują gdy są zrobione przez moja bratową / która nauczyła mnie je robić /Ślązaczkę , z roladą i modra kapustą.))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy!!! choć u mnie bez mąki pszennej :D

    OdpowiedzUsuń
  3. jako fanka klusek, pyz i innych dań mącznych jestem w pełni na tak! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie kluski śląskie są samodzielnym daniem. Podaję je ze skwarkami i nic więcej mi nie potrzeba.

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tak kluchy śląskei to to co misie kochają najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  6. kocham kluski śląskie :))))))))))) Najlepiej z roladką albo kaczką z pomaranczami i czerwoną kapustką :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda. I potrawka z kurczaka. Masz jakiś swój sprawdzony przepis?

    OdpowiedzUsuń

Daj znać co myślisz!