DIY odc.1: Majonez. / DIY ep. 1: Mayonnaise
Na blogu męczę Was ostatnio łososiowymi pomysłami, a Święta tuż tuż i pomyślicie może, że wypadałoby nieco zmienić repertuar spożywczy ;) Chętnie bym to uczyniła, ale nasze tegoroczne menu świąteczne będzie bardzo okrojone. Spędzimy je tylko we czwórkę i nie ma sensu przygotowywać nie wiadomo jakiej ilości jedzenia, bo kto to później zje? ;) Babcia na pewno przygotuje jakieś pyszności, mama zapewne także się w czymś wykaże, moją broszką natomiast będą ciasta. Upiekę dwa. Nie będą to mazurki, bo nie byłoby na nie popytu (w naszej rodzinie łakomczuchem jestem tylko ja i mój Dziadzio, a i nasza dwójka preferuje umiarkowanie słodkie ciasta i desery). Przepisy na nie wstawię na pewno, aczkolwiek nie jestem pewna czy zdążę przed wielkanocnym śniadaniem ;). Dzisiaj podam Wam przepis, z którego wiele osób być może będzie chciało skorzystać. Jak tytuł posta mówi, chodzi o majonez. Ale nie o byle jaki, bo o domowy. Najlepszy, bo pewny: wiecie z czego się składa, nie ma konserwantów i zdecydowanie wyróżnia się smakiem. Jest teraz 'na czasie', bo przecież na Waszych świątecznych stołach pojawi się na pewno nie jedna sałatka w towarzystwie jajek, do których majonez świetnie pasuje i rzecz jasna past (jajecznych np.) czy zimnych sosów i dressingów. Przed wykonaniem swojego majonezu skonsultowałam się z mamą. Dzwoniłam kilkukrotnie, aby się upewnić co do wszystkich miar i samego sposobu przygotowania :) I oto co z moich telefonicznych konsultacji wynikło...
Domowy majonez
Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- odrobina soli i pieprzu
- ok. 200 ml oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Do naczynia wbić jajko, dodać musztardę, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Miksować za pomocą miksera na niewielkich obrotach, do połączenia wszystkich składników. Następnie nieco zwiększyć obroty miksera i cały czas miksując, powoli wlewać olej małymi porcjami, aby masa się nie ścięła. Miksujemy do uzyskania gęstej, jednolitej masy.
SMACZNEGO!
Rubinowa pasta jajeczna
Sałatka makaronowa
Sos tatarski
Ponadto polecam też ciasta idealne na Wielkanoc:
Tarta Banoffee (idealnie sprawdzi się jako zamiennik tradycyjnych mazurków)
Marmurkowa babka piaskowa
/English version
Home-made mayonnaise
Ingredients:
Break an egg into a bowl. Add a mustard, lemon juice and season with salt and pepper. Mix it with mixer on low speed to combine ingredients. Then, mixing constantly, slowly pour the oil in small portions. Mix it on higher speed until it becomes smooth and thick mayonnaise.
/English version
Home-made mayonnaise
Ingredients:
- 1 egg
- 1 tbsp mustard
- 1 tsp lemon juice
- about 200 ml oil
- 1/2 tsp of salt and pepper
Break an egg into a bowl. Add a mustard, lemon juice and season with salt and pepper. Mix it with mixer on low speed to combine ingredients. Then, mixing constantly, slowly pour the oil in small portions. Mix it on higher speed until it becomes smooth and thick mayonnaise.
Uwielbiam domowy majonez !!!! :)
OdpowiedzUsuńJestem miłośniczką majonezu i najchętniej dodawałabym go do wszystkiego, także na pewno skorzystam z Twojego przepisu:)
OdpowiedzUsuńhttp://ago-miszmasz.blogspot.com/
Moja rada. Jak już będziesz miała gotowy majonez, dodaj trochę zimnej wody, bo na drugi dzień będzie zbyt "sztywny" i zaraz zacznie się wytrącać olej na brzegach słoika czy innego pojemnika, w którym go trzymasz. Polecam poeksperymentować z musztardą w różnych smakach. Ciekawy majonez wychodzi.
OdpowiedzUsuńDziękuję za radę, chętnie z niej skorzystam następnym razem, bo teraz już nic z majonezu nie zostało ;)
Usuńbardzo fajny post ;]
OdpowiedzUsuńtak mil opisujesz swoj zmagania z domowym majonezem.
ja jeszcze nigdy nie odważyłam się podjąć próby majonezowania.
ech, może kiedyś ;p
Karmelitko, nie ma się czego bać :D spróbuj i zobaczysz, że po 1: warto a po 2: domowy majonez jest dużo lepszy w smaku niż kupny :)
UsuńDomowy majonez chodzi za mną od lat, ale wciąż nie mam odwagi, żeby spróbować go zrobić:(
OdpowiedzUsuńKasiu, Tobie również przesyłam trochę odwagi i zachęcam do własnoręcznego 'ukręcenia' majonezu :))
Usuńo kurcze, nie pomyślałabym, że przygotowanie majonezu może być tak proste no i bez sztucznych dodatków. Po prostu wiesz co jesz...
OdpowiedzUsuńA tak na marginesie ile czasu mozna go przechowywać w lodówce, tak aby się nie popsuł?
Majonez domowy można trzymać w lodówce do 2 tygodni :)
Usuń