Babka majonezowa.

17:57 Kinga ⚬ Yummy Lifestyle 4 Comments

Święta, święta i po świętach. Muszę się przyznać, że nie zaliczyłam w tym roku wielkiego obżarstwa i dobrze mi z tym. Dzięki temu nie czuję się cięższa o milion kilogramów i nie muszę samej sobie wypominać, że znowu przez kilka dni będę wyglądać jak słonik ;) Ponieważ jednak nie zdążyłam przed okresem świątecznym dodać przepisów na tegoroczne wielkanocne wypieki, zabieram się za nadrabianie zaległości. Pierwsza będzie baba. Niezwykła baba z domową esencją waniliową, dużą ilością kandyzowanej skórki pomarańczowej, z polewą z białej czekolady i suszoną żurawiną. Ale nie to jest niezwykłe. Baba ta jest z majonezem. I pewnie wiele z Was już babę majonezową zna, ja dopiero co się z nią zapoznałam, ale już zdążyłyśmy się polubić :) Konsystencją przypomina trochę ciasto biszkoptowe, ale jest dużo bardziej wilgotna. Skórka pomarańczowa dodaje jej niesamowitego smaku i aromatu. Spróbujcie, mimo, że Wielkanoc już za nami. :)


Pomarańczowa babka majonezowa
Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 200 g majonezu (najlepiej zrobionego własnoręcznie, przepis tu)
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • ok. 50 g suszonej żurawiny
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 180°C. Białka jaj oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodać połowę cukru i ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać majonez, zmiksować na jednolitą masę, dodać mąki i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Następnie dodawać ubitą pianę z białek, powoli, ale dokładnie mieszając. Do ciasta wsypać skórkę pomarańczową i wymieszać. Masę przelać do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy. Piec ok. 40 minut*. Ostygniętą babkę udekorować roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą i żurawiną.

SMACZNEGO!


* Swoją babkę piekłam w okrągłej, niskiej formie z kominem. Jeżeli będziecie ją piec w wysokiej formie do baby, czas się nieco wydłuży, szacuję, że o ok. 10-15 minut. Najlepiej po upływie 40 min przeprowadzać próbę ciasta patyczkiem.

4 komentarze :

  1. WIdzę, że u ciebie nie dość, że majonezowa, to jeszcze z jakimi dodatkami <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomimo tego, że w te święta dokonałam ogromnego obżarstwa, chociaż starałam się jak mogłam, to i tak wygospodarowałabym troszkę miejsca dla takiej babki:)

    http://ago-miszmasz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Za każdym razem jak idą Święta ja sobie obiecuję, że wypróbuję babę na majonezie bo podobno są boskiee. Święta minęły a ja znów baby nie zrobiłam :}
    pozdrawiam ze stolicy ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O, widzę, że też ją zaliczyłaś.. Ja już nawet przed Wielkanocą. :D

    OdpowiedzUsuń

Daj znać co myślisz!