Wiosenne kubeczki z wędzonego łososia norweskiego. / Smoked salmon pots.
Kwietniowy GLAMOUR już w kioskach, więc na blogu mogą zacząć pojawiać się moje przepisy z użyciem łososia norweskiego. Jako pierwszy dodaję przepis na wiosenne kubeczki z łososia norweskiego z nadzieniem z kremowego serka, ogórka i ziół. Podane z rucolą i grzankami, skropione odrobiną oliwy i sokiem z cytryny są obłędne! W wersji GLAMOURowej podane z kiełkami i paskami ogórka. Nieważne jednak jak je udekorujecie, jestem pewna, że i tak będą Wam smakować. Nie przedłużając więc, zapraszam na łososia norweskiego z pysznym nadzieniem ogórkowo-ziołowym. :)
Wiosenne kubeczki z wędzonego łososia norweskiego
Składniki(na 4
osoby):
- 200 g wędzonego łososia
- 150 g serka kremowego
- 50 g sera typu feta
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 niewielki ogórek
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- sól, świeżo mielony pieprz
- rucola, oliwa z oliwek, plasterki cytryny i ogórka do dekoracji
- grzanki do podania
Sposób
przygotowania:
Formę do muffinów lub małe
kokilki wyłożyć folią spożywczą a następnie szczelnie ułożyć w nich plastry
wędzonego łososia. Włożyć do lodówki. Ogórka umyć, 1/3 pokroić w cienkie
plastry, resztę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, doprawić szczyptą soli.
Koperek i szczypiorek opłukać, drobno posiekać. Ser rozdrobnić widelcem,
odcisnąć sok z ogórka, wrzucić do miseczki. Dodać serek kremowy, jogurt grecki,
posiekany szczypiorek i koperek a następnie dokładnie wymieszać mikserem. Doprawić
pieprzem i odrobiną soli. Masą napełniać łososiowe ‘kubeczki’. Przykryć
wystającymi kawałkami łososia i okryć folią, aby się nie wysuszyły. Wstawić do
lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Podawać z rucolą skropioną
oliwą z oliwek i naprzemiennie ułożonymi plasterkami ogórka i cytryny. Serwować
z grzankami.
SMACZNEGO!
Rada: Będąc na I fazie diety South Beach użyj jogurtu i fety z jak najniższą zawartością tłuszczu i zrezygnuj z podania grzanki.
/English version.
Smoked salmon pots
Ingredients (for 4 servings):
- 200 g thin slices of smoked salmon
- 150 g cream cheese
- 50 g feta cheese
- 1 tbsp greek yoghurt
- 1 small cucumber
- 1 bunch of chive (about 10 g)
- 1 bunch of dill (about 10 g)
- salt, pepper, rocket salad, toasts, olive oil, slices of lemon and cucumber for serving and decoration
Preparation:
Put food foil into cupcakes mold, then put salmon slices tightly into it. Put aside into the fridge. Wash the cucumber, 1/3 cut into thin slices, grate the
rest on the grater, add a pinch of salt, then strain the cucumber juice. Wash dill and chive, then chop
finely. Pulp the feta cheese in bowl with the fork, add cucumber, chopped chive
and dill, cream cheese and greek yoghurt, then mix it with mixer. Season with
pepper and a pinch of salt. Put the cream cheese filling into salmon pots, cover it with pieces of salmon and food foil
that didn’t fit into mold. Put into the fridge for
several hours. Serve with
rocket salad sprinkled with olive oil and slices of cucumber and lemon aside.
Czuć prawdziwą wiosnę! U mnie także ostatnio rybna faza.
OdpowiedzUsuńGratuluję Glamour!
Pozdrawiam
Ania
Bardzo dziękuję i również pozdrawiam! :)
UsuńUwielbiam łososia, z tym kremowym środkiem musie smakować bezbłędnie. Mniam!
OdpowiedzUsuńI właśnie tak smakuje! :)
Usuńchyba nawet ładniej niż w glamour :) twoja wersja przepiękna !
OdpowiedzUsuńBuziaki :)
Nooo Kochana, ale mi teraz posłodziłaś! :*
UsuńTrafiłam na Twojego bloga zupełnie przypadkiem, ale te Twoje przysmaki przyciągają i na pewno będę wchodziła częściej. Już samo czytanie opisów i delektowanie się zdjęciami sprawia, że robię się głodna:) Ten łosoś wygląda bajecznie! :)
OdpowiedzUsuńAga, pięknie dziękuję i proszę, zaglądaj jak najczęściej :) bardzo sobie cenię takich 'przypadkowych' obserwatorów, którzy zostali na dłużej, bo to oznacza, że potrafiłam ich treścią bloga zainteresować. Jestem wtedy dumna jak paw! ;)
UsuńPozdrawiam Cię wiosennie :)
Co tu mówić, smaczne i efektowne.
OdpowiedzUsuńps. warto usunąć weryfikację obrazkową bo wnerwia:)
Dusiu, sprawdzę to jeszcze, ale kiedyś już wyłączałam weryfikację.
UsuńU mnie jej nie widać. Nie wiem od czego to zależy w takim razie...