Boeuf Stroganow, czyli znany 'Strogonow"...
Niejeden Sylwester kojarzy mi się z prezentowanym dzisiaj daniem. Boeuf Stroganow, potocznie zwany w Polsce 'strogonowem', w ostatnią noc roku jadłam nie raz i nie dwa. Nigdy wcześniej jednak nie był on przygotowany własnoręcznie przeze mnie czy przez mamę. Zawsze kupowałyśmy go w barze mlecznym. Tym razem postanowiłam przygotować go sama. Jest idealny na tego typu imprezy, ponieważ to bardzo sycące i rozgrzewające danie. Warto przygotować je przynajmniej dzień wcześniej, ponieważ uważam, że 'strogonow' to jedno z dań, które, tak jak bigos, nabierają smaku z czasem. A więc nie pozostaje mi nic innego, jak przed podaniem przepisu, życzyć Wam wszystkiego najsmaczniejszego w nowym, 2012 roku. :)
Boeuf Stroganow
Składniki:
- 500 g wołowiny (użyłam mięsa z udźca)
- 300 g pieczarek
- 1 duża czerwona papryka
- 1 duża cebula
- ok. 200 g ogórków kiszonych
- 600 ml bulionu mięsnego (może być z kostki)
- 100 ml śmietany
- kilka łyżek mąki (1-2 do zagęszczenia sosu, reszta do obtoczenia mięsa)
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- papryka słodka i ostra, vegeta, pieprz, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Paprykę i pieczarki umyć. Pieczarki obrać i pokroić w talarki. Z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić w niewielką kostkę. Wrzucić na dobrze rozgrzaną patelnię (bez oleju!). Smażyć kilka minut, aż pieczarki puszczą sok, następnie wrzucić do większego garnka, w którym będzie gotowany 'gulasz'. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni (tej samej co poprzednio) rozgrzać odrobinę oleju, zeszklić na niej cebulę, wrzucić do pieczarek i papryki. Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie pokroić na niezbyt długie paski o szerokości ok. 1 cm. Obtoczyć w mące. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, dodać do podsmażonych wcześniej warzyw. Zalać bulionem, dodać 2-3 ziarna ziela angielskiego oraz liść laurowy i gotować na niewielkim ogniu, do czasu aż mięso będzie miękkie (ok. 1 godzinę, najlepiej jednak robić to w szybkowarze, mięso będzie miękkie po ok. 20-30 min,). Ogórki pokroić w drobną kostkę, dodać do mięsa i gotować jeszcze ok. 10 minut. Wyjąć ziele i liść laurowy. Śmietanę rozmieszać z przecierem pomidorowym, mąką i odrobiną sosu. Zagęścić 'gulasz'. Doprawić słodka i ostrą papryką, odrobiną pieprzu i vegety. Podawać ze świeżym pieczywem.
SMACZNEGO!
Strogonow jest na polędwicy wołowej i jest to danie wykwintne, a mięso rozpływające się w ustach. Przygotowane na innym mięsie będzie po prostu gulaszem.
OdpowiedzUsuńdziękujemy za zdjęcie!Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
OdpowiedzUsuń