Burrito, czyli coś co tygryski lubią najbardziej.
Lubię gotować dla naszej dwójki. Lubię kiedy Be. pomaga mi w kuchni, nawet jeśli jest to tylko (a właściwie aż!, bo sama tego nie znoszę) zmywanie naczyń po posiłku ;). Lubię patrzeć jak ze smakiem zjada to co jest na talerzu i kiedy nieśmiało pyta czy zostało coś jeszcze. Puchnę z dumy, kiedy po obiedzie pada na oparcie krzesła i stwierdza: 'to było pyszne!'. Uśmiecham się, kiedy już w drzwiach słyszę 'Przywiozłem z domu mięso, można zrobić coś dobrego.' Lista potraw, które mu obiecałam przygotować jest tak długa, że nie wiem czy mi życia starczy, żeby ten plan zrealizować ;) Ale póki co, krok po kroku, odhaczam powoli kolejne punkty i dzięki temu na blogu pojawiają się nowości :)
Dziś króluje u nas kuchnia meksykańska. Jedna z bardziej przeze mnie lubianych, bo mięsna, pikantna i kolorowa. Poniższy przepis to kombinacja własna, daleka pewnie od oryginału, ale dla mnie idealna. Świetna zarówno na zwykły obiad jak i na spotkanie z przyjaciółmi. Każdy będzie zachwycony :)
Burrito
Składniki (na 6 porcji):
- ok. 600 g mielonego mięsa
- 1 duża czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża czerwona papryka
- 1 pomidor
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 6-7 średnich ogórków kiszonych
- 200 g przecieru pomidorowego
- ok. 200 g tartego żółtego sera
- 6 pszennych placków do tortilli
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać. Na dużej patelni (lub w garnku) rozgrzać kilka łyżek oleju, cebulę drobno posiekać i wrzucić na patelnię, zeszklić. Czosnek przecisnąć przez tarkę i dodać do cebuli, smażyć kilka minut. Następnie do naczynia wrzucić mielone mięso (można dolać odrobinę oleju, aby się nie przypaliło) i smażyć ok. 10 minut. Doprawić dużą ilością ostrej i słodkiej papryki. Świeżą paprykę i pomidora umyć, z papryki usunąć gniazdo nasienne, z pomidora twardy środek, pokroić w kostkę (ok. 1 cm), dodać do mięsa i wymieszać. Gotować kilka minut. Kukurydzę i fasolę odcedzić z zalewy, ogórki kiszone pokroić w kostkę, dodać do mięsa wraz z przecierem pomidorowym. Doprawić solą, pieprzem i paprykami, dokładnie wymieszać. Gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 15 minut. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Każdy z pszennych placków przed zawinięciem zagrzać w mikrofali (ok. 20 sekund). Na środku placka układać mięsny farsz, posypać startym serem żółtym i zawijać w kieszonki. (sposób zawijania na prowizorycznej instrukcji obrazkowej ;) )
Burrito zawinąć w folię aluminiową, aby się nie rozwinęły, ułożyć na blasze i piec w piekarniku ok. 10 min. Podawać z kwaśną śmietaną oprószoną słodką papryką.
SMACZNEGO!
~*~
Kochani! Otrzymałam dzisiaj zaproszenie na Blog Forum Gdańsk 2011. Byłoby cudownie dostać się do grona 150 blogerów i spotkać Was osobiście . Czy ktoś z Was planuje wysłać zgłoszenie? :) Szczegóły znajdziecie na oficjalnej stronie internetowej wydarzenia. (klik w obrazek poniżej :) ) Mam nadzieję, że do zobaczenia za miesiąc w Gdańsku! :)
/English version.
Burrito.
Ingredients:
- about 600 g mince meat (pork or beef)
- 1 big red onion
- 3 cloves of garlic
- 1 big red pepper
- 1 can red kidney bean (about 250 g)
- 1 can sweetcorn (about 350 g)
- 1 tomato
- 6-7 medium gherkins
- 200 g tomato paste
- about 200 g grated cheese
- 6 tortillas
- spices: salt, black pepper, sweet and spicy paprika powders
- little bit of oil
How to prepare:
Peel the onion and chop it. Heat oil in pot, add onion and fry it few minutes until glossy. Then add smashed garlic, stir and fry for a while. Add meat and fry about 10 minutes. Add sweet and spicy paprika powders (about 1 tbsp each). Wash pepper and tomato, remove cores and cut into cubes. Add to meat and mix together. Strain bean and corn, cut gherkins into cubes and add to meat. Then add tomato paste, season with pepper, paprika powders and salt. Stir and simmer about 10 minutes. Preheat owen to 170 degrees Celsius. Heat tortillas in microwave (19 -15 sec) befor filling. Then put meat mixture on tortilla, sprinkle with grated cheese and create tortilla 'pockets' (picture of how to make the pocket). Wrap burrito with silver foil, place on baking tray and bake in owen about 10 minutes. Serve with sour cream sprinkled with sweet paprika powder.
BON APPETIT!
uwielbiam kuchnię meksykańską z tych samych powodów :) pysznie wygląda burrito
OdpowiedzUsuń:) wspaniałe burrito :) ja tez dostałam zaproszenie i wysłałam zgłoszenie... kto wie, może się spotkamy?
OdpowiedzUsuńOj tak, dobre burrito to jest to! Dziś otrzymałam zaproszenie do Gdańska i o ile mi się poszczęści, może spotkamy się na konferencji. :)
OdpowiedzUsuńDoskonale się prezentuje. Uwielbiam takie dania :D
OdpowiedzUsuńJak to sie czlowiek cale zycie uczy...
OdpowiedzUsuńMincemeat to u mnie co innego http://en.wikipedia.org/wiki/Mincemeat Zupelnie co innego.
Mielone mieso to po prostu mielone ground mieso http://www.superstore.ca/LCLOnline/flyers_landing_page.jsp?flyerView=flip&flyerId=17800011
Co nic nie ujmuje zdjeciom!
owszem, mincemeat to mieszanka bakaliowa ale wg google mince meat to mimo wszystko dalej mięso mielone http://www.google.com/search?q=mince+meat&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&hl=pl&tab=wi&biw=1366&bih=644
OdpowiedzUsuń:) Pozdrawiam
a jako dodatkowy argument jeszcze poniższe tłumaczenie:
OdpowiedzUsuńhttp://www.diki.pl/slownik-angielskiego/?q=mi%C4%99so+mielone&x=0&y=0#q=mincemeat
Genialne! Uwielbiam to meksykańskie danie, po prostu. :) Zawsze się sprawdza.
OdpowiedzUsuńPozrawiam,
yummymorning.blogspot.com
Oj, jakie piękna zdjęcia. Mniam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kuchnię meksykańską :) Burrito też :) Polecam różnego rodzaju quesadillas :D
OdpowiedzUsuńdlatego mowie, ze sie czlowiek uczy ;-) Pewnie roznica mdzy brytyjskim angielskim
OdpowiedzUsuńmielic mieso moze byc mince
ale zmielone tez bedzie minceD (jak grounD)
Chodzi o forme simple past
tu jest slownik, ktory lubie, moze sie przyda
http://megaslownik.pl/slownik/polsko_angielski/99388,mielone
Wygląda przepysznie!! Śliczne zdjęcia! Pozdrawiam, Dominika
OdpowiedzUsuńhttp://www.bardzoslodkie.blogspot.com
Super instrukcja obsługi! Może jeszcze jedna, pt. "jak to zjeść" - bo zazwyczaj się ubrudzę, ale być może jestem zbyt łapczywa ;P
OdpowiedzUsuńAurora, najlepiej widelcem, maczając w śmietanie :D my tak jemy i jeszcze się nam nie zdarzyło ubrudzić :D
OdpowiedzUsuńI love burritos, anything that goes into it I will surely eat.hahahha
OdpowiedzUsuńIt's not burrito, it's ENCHILADA. You don't put burrito into the oven.
OdpowiedzUsuńZrobilem ,zjadlem,dziekuje serdecznie!!!
OdpowiedzUsuńW jakiej temperaturze piec ?
OdpowiedzUsuńJest w treści przepisu :) 170 stopni ;)
UsuńRobię burrita z tego przepisu już od kilku lat i są naprawdę cudowne i pyszne. Serdecznie wszystkim polecam! :)
OdpowiedzUsuń