Zupa ogórkowa.
Czy wiecie kiedy gotuje się najprzyjemniej i najchętniej? Kiedy ma się w kuchni kogoś do pomocy. Miło jest mieć takiego Pomocnika jak ja :) który pomoże zamieszać potrawę w garnku, a później ze smakiem pomoże ją zjeść :) W tym tygodniu ja i mój Pomocnik 'ugotowaliśmy' zupę ogórkową'. Zupę na dużego głoda. Sprawdziła się idealnie, bo nie dość, że smaczna, to do tego ekspresowa. Dla mnie wspaniała ze względu na to, że nie dość, że idealnie słona to do tego perfekcyjnie kwaśna. I o dziwo Pomocnik, który je dwa razy mniej ode mnie, tym razem nawet zechciał sobie odrobinę zupy dołożyć ;) To chyba znaczy, że musiała smakować, prawda? ;)
Ekspresowa Zupa Ogórkowa
Składniki:
- ok 1,5 -2 litrów rosołu
- 0,5 kg kiszonych ogórków
- ok 150 g ryżu
- ok 100 ml śmietanki 18 %
Ogórki zetrzeć na tarce na dużych oczkach (można użyć gotowego przecieru ogórkowego). Do gotującego się rosołu (może być z kostki, w takim przypadku do gotującej się wody wrzucić mniej kostek niż wg opakowania [1 kostka na 0,5 l.] czyli max. 3 kostki) wrzucić przetarte ogórki i ryż. Gotować przez ok. 10 minut. Doprawić pieprzem (wg mnie sól jest w tym przypadku zbędna, ponieważ ogórki kiszone dają odpowiednio słony smak, dlatego trzeba uważać, aby nie przesolić rosołu), wymieszać i gotować na niewielkim ogniu do czasu, aż ryż będzie wystarczająco miękki. Na końcu dodać śmietankę, wymieszać.
SMACZNEGO!
Przypominam także, że trwa czerwcowe zadanie w Wyborach Kulinarnego Bloga Roku. Rzecz jasna biorę w nim udział i po raz kolejny zwracam się do Was z ogromną prośbą o oddanie głosu na moją propozycję - Przysmak Jogurtowy.
Bardzo apetyczna zupka:)
OdpowiedzUsuńhmmm z ryżem nigdy nie jadła i nawet nie pomyślałabym o takim połączeniu... intrygujące.
OdpowiedzUsuńracja, czasami u mnie w domu jest tak, ze gotuja az 4 osoby razem, wtedy jest najfajniej!
OdpowiedzUsuńPS: ogórkową kocham :)
jak patrzę na zdjęcia to aż mi ślinka cieknie;)
OdpowiedzUsuńZmieniam śmietanę na jogurt i jak dla mnie bomba.
OdpowiedzUsuńOstatnio mam ciągle ochotę na lekkie zupki. A na upały są niezastąpione.
:)
Akurat mam w domu ogórki kiszone i nie zawaham się ich użyć! :)
OdpowiedzUsuńPodobnie jak Papaya zastąpie śmietanę jogurtem.
Oddaje głos na Twojego bloga, jest świetny!
Pozdrawiam.
@Wiewióro, ja od zawsze jem ogórkową z ryżem, nie wyobrażam sobie, żeby miało być inaczej :)
OdpowiedzUsuń@Papayo, muszę się zgodzić, zupy w lecie są najlepsze :)
@Em., bardzo się cieszę, że blog przypadł Ci do gustu! :) dziękuję za miłe słowo :)
Śliczne zdjęcia i zupa na pewno pyszna! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńja mam dzisiaj pomidorową, ale po obejrzeniu tych zdjęć sama nie wiem na którą bym miała w tej chwili ochote :D
OdpowiedzUsuńno jak pomocnik wyjadał, to musiała być pyszna :) i wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńOj tak. Popieram. Taki pomocnik to Skarb :-) A zupka ogórkowa jest przepyszna!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Asia
http://lavanna.blox.pl/html
Ogórkową zupę bardzo lubię, ale niestety robię bardzo rzadko, z powodu trudności ze zdobyciem ogórków. Nigdy jeszcze nie robiłam z ryżem, ba, nawet nie wiedziałam, że tak można;) Mam właśnie ogórki, to może spróbuję takiej ryżowej?
OdpowiedzUsuńale mi narobiłaś ochoty na ogórkową
OdpowiedzUsuńweszłam tu niedawno przypadkiem :) od razu postanowiłam przeczytać większość przepisów bo są świetne ! :)
OdpowiedzUsuńNawet już dwa próbowałam, niestety przez to że dajesz tylko zdjęcia już końcowego efektu nie wiedziałam co robić w połowie. Dlatego teraz moja prośba : mogłabyś dawać kilka zdjęć podczas przygotowywania swoich potraw ?:) będzie nam o wiele łatwiej robić je u siebie w domu ;p
super, kocham ogórkową!
OdpowiedzUsuń