Oszukana pizza na cieście francuskim. / Fake pizza on puff pastry.
Wczoraj na obiad miała być tarta. Na cieście francuskim. Ze świeżymi warzywami i lekko zamarynowanym kurczakiem. Wyszło coś co nazwałam oszukaną pizzą. Nie da się ukryć, wynalazek genialny :) Dawno się chyba niczym aż tak nie zachwycałam. Niby nic takiego... Ale, naprawdę, to było niebo w gębie! :) Do wyboru były 2 rodzaje: wege i z kurczakiem :) A Wy na którą się zdecydujecie? :)
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka umyć, pozbyć się błon, pokroić na małe kawałki. Następnie wrzucić do miski, wsypać 1-2 łyżek przyprawy do kurczaka, wlać kilka łyżek oliwy z oliwek, dokładnie wymieszać, przykryć folią i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 C. Warzywa umyć, pieczarki obrać. Paprykę pokroić w paski, cukinię i w talarki. Mozzarellę odcedzić z zalewy, pokroić w cienkie plasterki. Jedną porcją ciasta francuskiego wyłożyć formę do tarty, drugą przekroić na pół, zwinąć ok. 1 cm krawędzi do środka tworząc jakby ramkę, ułożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto 'podziurkować' widelcem. Wstawić do piekarnika na 10 minut. W międzyczasie lekko obsmażyć kurczaka. Podpieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, posmarować przecierem pomidorowym, układać na nim ser, warzywa i mięso. Na wierzchu położyć gałązki świeżego tymianku. Wstawić z powrotem do piekarnika na ok. 15-20 minut. Podawać z gałązką tymianku do dekoracji.
SMACZNEGO!
/English version.
Yesterday at the dinner was supposed to be tart. On puff pastry. With fresh vegetables, mozzarella cheese and marinated chicken. But I prepared something that I called fake pizza. It was magnificent! I realize that it seems to be nothing special but really, it was heaven in my mouth! There were two options: vegetarian one and with chicken. Which one would you like to eat? :)
Ingredients:
* 2 portions of frozen puff pastry dough
* 90 g tomato puree
* 1/2 red pepper
* 1/2 green pepper
* 200 g champignons
* 1 small courgette
* one ball of mozzarella cheese
* single chicken breast
* fresh thyme
* olive oil & seasoning for chicken dishes
Wash chicken breast and cut it into small pieces. Put meat into bowl, add 1-2 tbsp seasoning for chicken dishes and few tbsp olive oil and mix together. Then cover it with silver foil and put into fridge. Preheat oven to 180 C. Wash the vegetables and peel the mushrooms. Slice vegetables, mushroom and mozzarella cheese. One portion of puff pastry dough put into tart pan. Another one cut in half. Roll edges (1-2 cm) inside like this. Put into baking tray with baking paper on it. Prick the surface of the pastry with a fork. Put into oven for about 10 minutes. In the meantime fry lightly the marinated chicken in the pan. Then smooth tomato puree on pastry, put down mozzarella cheesee, chicken, vegetables and thyme sprigs. Bake for about 15-20 minutes.And then... just enjoy the taste... :)
Bardzo lubię takie "oszukane" pizze. W ogóle ciasto francuskie ma szczególnie miejsce w mojej kuchni. Twoje pizze wyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ta oszukana pizza :) Ale mnie zresztą wszystko na cieście francuskim kusi...
OdpowiedzUsuńDużo robię z ciasta francuskiego, ale pizzy jeszcze nie - pora wypróbować :D
OdpowiedzUsuńP.S. Uwielbiam Florence!!
Swietny pomysl - i na pewno szybszy niz tradycyjna pizza! Obie wersje bardzo mi sie podobaja, wybor bylby baaaardzo trudny...
OdpowiedzUsuńdalibyśmy się oszukać taką pizzą ;-) Dzięki za dodanie zdjęcia!
OdpowiedzUsuńjuz mi slinka cieknie na widok takich cudnych zdjec:)
OdpowiedzUsuńPięknie to wygląda:)
OdpowiedzUsuńale apetyczne te zdjecia, wiec i pizza taka musi byc pyszna:)
OdpowiedzUsuńale pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńcudne zdjęcia.
podziwiam, że piszesz jeszcze po ang :)
OdpowiedzUsuńzostało coś jeszcze??
Taka jest najlepsza. Świetne te zdjęcia na końcu w slajdzie :) Maila napiszę, jak tylko znajdę chwilkę.
OdpowiedzUsuńTYMIANEK!!!
OdpowiedzUsuńCudna, ta pizza, kolorowa i smakowita :)
OdpowiedzUsuńświetna kombinacja zdjęć! gratuluje!
OdpowiedzUsuńCoś przepysznego =)
OdpowiedzUsuńCudo =D DZiękuje za ten genialny przepis
mhmmmmm :) muszę koniecznie wypróbować! gratuluję pomysłowości!! :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie i skusiłam się na taką lecz to coś to nie dla mnie, nie wiem dlaczego ale nie pasuje mi to ciasto francuskie do składników na pizze.Już więcej tego nie zrobie
OdpowiedzUsuńPiekny blog i piekne zdjecia!!! Widze jak wiele jeszcze musze popracowac nad swoim. Uwielbiam ciasto francuskie. Dzisiaj bede robic na obiad, a zapomnialam juz jak sie za nie zabrac. Dziekuje za przypomnienie.
OdpowiedzUsuń