Banoffee Tart czyli rozkosz dla podniebienia.
Święta, święta i po świętach. W tym roku jakoś wyjątkowo w naszej rodzinie szaleństw kulinarnych zbyt wiele nie było, bo przy stole zasiedliśmy tylko w czwórkę: ja, mama i babcia z dziadziem. Nie było więc potrzeby przygotowywania niewiarygodnie wielkiej ilości jedzenia, bo kto by to później zjadł? :) Nie mniej jednak, nie pozbawiłam się przyjemności przygotowania słodkości z okazji świąt. Na stole pojawi się sernik z brzoskwiniami na kakaowym spodzie, babka herbaciana i debiutancka Tarta Banoffee.
Jest to wariacja na temat sławnego już Banoffee Pie i Razowej tarty z bananami z równie znanej Kwestii Smaku. Po czekoladowym kajmaku spodziewałam się niewiarygodnej słodyczy, jednakże banany z kwaskowatym posmakiem cytryny i niesłodzona ubita kremówka równoważą smak i w efekcie otrzymujemy niewiarygodnie pyszne ciasto. Nie zastanawiajcie się więc zbyt długo, przystąpcie lepiej od razu do działania! :)
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto kruche przygotować wg tego przepisu (będziemy potrzebować 1/3 ciasta, resztę można zamrozić i spokojnie przetrzymywać w zamrażalniku nawet do 3 miesięcy). Wyłożyć nim formę do tarty, spód podziurkować widelcem, wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, nieco obciążyć grochem (lub ryżem, kukurydzą itp... zapobiegnie to nadmiernemu wyrośnięciu ciasta :) ). Piec ok 15 minut. Następnie ściągnąć folię/papier z obciążeniem i piec do czasu lekkiego zrumienienia ciasta czyli ok. 10 - 15 minut. Następnie ciasto wystudzić.
Czekoladowa masa kajmakowa: 1 1/2 szklanki kremówki wymieszać z cukrem i gotować na niedużym ogniu przez ok. 40 minut. Należy pamiętać o tym, żeby masę od czasu do czasu mieszać. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia, dodać 100 g czekolady i wymieszać aż do całkowitego jej rozpuszczenia.
500 ml schłodzonej kremówki ubić na sztywno, dodając na koniec fix do śmietany. Banany obrać ze skóry pokroić na talarki, skropić sokiem z cytryny (ja obierałam po jednym bananie i plasterki moczyłam kilkanaście sekund w soku). Masę czekoladową wyłożyć na kruche ciasto, układać na niej banany, przykryć je bitą śmietaną i posypać startą gorzką czekoladą.
SMACZNEGO!
I na koniec w tym miesiącu już pewnie po raz ostatni proszę wszystkich o głosy na świąteczny schab. Tak niewiele brakuje do spełnienia mojego małego marzenia o wygranej, choć w jednym miesiącu w czasie Wyborów. Dlatego też kliknij proszę w poniższy baner i oddaj głos na mój przepis. :) Z góry pięknie dziękuję wszystkim głosującym :)
przeszłaś samą siebie tą dekoracją.. musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
Wyglada przecudnie! Nieziemskie zdjecia!
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego!!:)
OdpowiedzUsuńWow super wygląda tarta!! Piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńWygląda FE-NO-ME-NAL-NIE~!:)
OdpowiedzUsuńWow:) super! podoba mi się bardzo. Muszę zrobić:)
OdpowiedzUsuńTarta wygląda niesamowicie apetycznie:)
OdpowiedzUsuńbardzo piękne zdjęcia ,a sama tarta jest pewnie pyszna
OdpowiedzUsuńDla podniebienia i dla oczu. Wygląda obłędnie. A do tego taka łyżeczka.
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńŚwietne przepisy, zdjęcia i teksty. Serdecznie gratuluję tak udanego bloga.
Mam jeszcze pytanie odnośnie zdjęć zamieszczanych na blogu. Jakim sprzętem je wykonujesz? Chodzi mi głównie i obiektyw. Bardzo ładnie rysuje. Byłbym wdzięczny za informację.
dziękuję bardzo za pochlebne komentarze! :)
OdpowiedzUsuń@Pershing, zdjęcia robię Nikonem D60, z obiektywów do zdjęć na bloga używam tylko i wyłącznie stałki, 50 mm ze światłem 1.8 :)
Kochana, aż mi ślinka pociekła! Piękna ta tarta! A zdjęcia zachwycające :D
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo za informację. :-)
OdpowiedzUsuńprzecudowna! ale Ty wiesz o tym przecież ;)
OdpowiedzUsuńmmm, ale pyszności :) I ekstra zdjęcia, bardzo nas cieszy, że jedno z nich pyszni się również na naszej stronie, dziękujemy za dodanie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna tarta - z chęcią skusiłabym się na kawałek.
OdpowiedzUsuńDoskonałość nad doskonałościami i absolutna rozkosz smaku. Taaak. Tarta banoffee to coś, co polubiłabym. Bardzo.
OdpowiedzUsuńo mniam mniam! pyszność:)
OdpowiedzUsuńO rany, ja chcę taką zrobić! O mniam! Już wydrukowałam przepis. Będę robić na długi weekend, na majówkę :)
OdpowiedzUsuńwygląda naprawdę kusząco! już chyba wiem co zrobię z bananami, które patrzą na mnie w kuchni :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie się prezentuje! Co prawda teraz po świętach nie bardzo mam ochotę na słodkości, ale banofee to coś co nade mną wisi od pewnego czasu już:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne zdjęcia. A banoffee też uwielbiam;-)
OdpowiedzUsuńWspaniała tarta! :)
OdpowiedzUsuńOch piękne! Naprawdę piękne! :)
OdpowiedzUsuńJestem szczerze zaszokowana - dawno nie widziałam tak estetycznej tarty... ;)
I fotograficznie - idealne!
/ps/ nie mogę się powstrzymać - masz po prostu obłędne łyżeczki... :)
wspaniałe ciasto!
OdpowiedzUsuńwygląda cudnie!
czy to możliwe, że zajmujesz się kulinariami tylko hobbistycznie? To wygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńZrobiłam, goście patrzyli z otwartymi buziami :D:D
OdpowiedzUsuńWykorzystałam już parę Twoich przepisów i są naprawdę fantastyczne! Dzięki :)