Drinkowo.
Jest sobota. W końcu weekend. Wieczorem można na spokojnie usiąść przed telewizorem czy w gronie przyjaciół i zrelaksować się po minionym tygodniu. A żeby w gardłach nie zaschło trzeba coś pić. Co np? Można rozkoszować się zieloną herbatą, aromatyczną kawą, może nawet mrożoną. Można pieścić podniebienie gorącą czekoladą z chili lub wlewać w siebie hektolitry piwa. A można też spróbować czegoś mocniejszego, ale też szlachetniejszego od piwa. Co powiecie na whisky?
Dziś na warsztat wjeżdża Grant's. Może najpierw o samej marce i trunku.Whisky Grant's to opowieść o pasji, oddaniu i kunszcie, który przepływa przez działalność marki tak samo mocno jak 5 pokoleń i ponad 100 lat temu.
William Grant & Sons Ltd to niezależna, rodzinna szkocka spółka, która destyluje szkocką whisky oraz inne wybrane kategorie napojów spirytusowych. Została założona w 1887 przez Williama Granta a teraz jest prowadzona przez potomków założyciela.
Spółka jest 3 co do wielkości producentem szkockiej whisky zaraz po Diageo (producent takich trunków jak Johnnie Walker, Guinness, Smirnoff, Baileys czy Sheridans) i Pernod Ricard (producenta brandy Ararat, whisky Chivas Regal, wódek takich jak Absolut, Wyborowa czy Luksusowa!).
Marka była wielokrotnie nagradzana. Tylko w ciągu ostatnich 3 lat zdobyła ponad 50 medali i wyróżnień.
Co wyróżnia whisky Grant's spośród innych? Zdecydowanie butelka!
W 1957 Grant's zaprezentował prawdziwą innowację opakowanie. Trójkątną butelkę, która teraz jest ikoną. Projektantem był Hans Schleger, jeden z najważniejszych projektantów graficznych XX wieku. Jego założenia: stworzyć charakterystyczną, elegancką butelkę, która zaprezentuje jakość i kolor whisky oraz będzie można ją wydajnie pakować. W przypływie geniuszu, Schleger wymyślił trójkąt - śmiałe i eleganckie rozwiązanie. Wygląda wspaniale, jest łatwiejsza do trzymania i nalewania oraz momentalnie postawiła markę przed innymi. Trzy strony butelki mają swoje znaczenie. Dla niektórych reprezentują 3 kluczowe składniki whisky: zboże, woda i świeże szkockie powietrze, dla innych 3 cenione ideały Granta: tradycja, dziedzictwo i jakość.Sposób przygotowania:
Na dno szklanki wrzucić kostkę cukru, na nią wycisnąć sok z ćwiartki cytryny, rozgnieść. Dodaj 2 kilka plastrów cytryny oraz kilka kostek lodu. Wlej whisky i dopełnij sokiem jabłkowym.
SMACZNEGO!
ps. informacje zaczerpnięte ze strony internetowej www.grantswhisky.com i z Wikipedii.
Drinkowo i bardzo fajnie:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZapraszamy do przyłączenia się do powstającej listy POLSKICH blogów kulinarnych: http://polskieblogikulinarne.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:)
Witam,
OdpowiedzUsuńdrink wygląda super, tylko...
"Wlej whisky i dopełnij sokiem cytrynowym" a nie jabłkowym?
Pozdrawiam
racja, mój błąd. już poprawiony.
OdpowiedzUsuń