Risotto z groszkiem, miętą i kurczakiem.
Kinga zniknęła po raz kolejny. Nie udaje mi się dotrzymać słowa. Nie jestem w stanie regularnie prowadzić bloga. Mimo, że gotuję dość często, coraz częściej korzystając z nowych przepisów. Ale jakoś brak mi samozaparcia, żeby poświęcić kilka minut na napisanie notki. Dzisiaj, natchniona porannym słońcem, postanowiłam przerwać dwumiesięczne milczenie. Wstyd mi strasznie za takie zaniedbanie... A może coś się zmieni w końcu?
~*~
Dzisiaj w mojej kuchni było bardzo zielono! W roli głównej groszek i mięta, w wątkach pobocznych występują dodatkowo natka pietruszki i szalotka. Towarzystwa dotrzymuje im odrobina parmezanu. Smakowite połączenie. I jakie szybkie do przygotowania?!
Szef kuchni poleca: risotto z zielonym groszkiem, miętą i kurczakiem.
Risotto z groszkiem, miętą i kurczakiem.
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 3 szalotki
- 100 g surowego ryżu do risotto (np. Arborio)
- 400 ml wrzącego bulionu drobiowego
- 2 filiżanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- kilka gałązek mięty
- pół pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka przyprawy do gyrosa
Sposób przygotowania:
Na dość dużej patelni roztopić masło, zeszklić drobno posiekane szalotki. Dodać ryż, odrobinę posolić i wymieszać. Dodawać stopniowo bulion, po pół filiżanki, mieszając pomiędzy kolejnymi porcjami. Dolewać kolejną porcję bulionu, jak tylko ryż 'wypije' poprzednią. Kontynuować przez 20 minut lub do czasu aż ryż będzie al dente. Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie, odsączyć. W międzyczasie umyć pierś z kurczaka, oczyścić z błon, pokroić w dość dużą kostkę, wymieszać z przyprawą do gyrosa i olejem, usmażyć. Połowę groszku zmiksować blenderem na gładką pastę wraz z posiekaną miętą i natką pietruszki, połowę pozostawić w całości i odstawić. Kiedy ryż będzie wystarczająco miękki, dodać do niego pastę groszkową, groszek w całości oraz tarty parmezan. Doprawić solą oraz pieprzem. Przełożyć na talerze razem z kurczakiem, udekorować listkami mięty.
SMACZNEGO!
ps. bazowy przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com. powyższa receptura jest zmienioną wersją oryginału :)
Ależ przepiękne zdjęcia i cudowne risotto! BRAWO! Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńMa po prostu nieziemski kolor! (Jakby na to nie patrzeć - w niektórych podaniach ufoludki są zielone, prawda? ;) ).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Przepiekne risotto i przepiekne zdjecia, gratuluje !
OdpowiedzUsuńpiekne zdjecia:) a risotto wyglada pysznie:)
OdpowiedzUsuńrisotto wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńgdy tutaj ostatnio przywędrowałam i zobaczyłam tą zieleń, to od razu miałam ochotę pobiec do kuchni. szkoda, że nie było w niej groszku. cudo.
OdpowiedzUsuńbez obrazy ale to raczej ryż z kurczakiem a nie risotto . Wszystko fajnie, ale bez białego wina to juz nie to !!! we włoszech czy to danie z kurczakiem czy zowocami można czy też na słodko itp... to obowiązkowe jest wino które podkresla i krztałci smak każdego risotta... !!! a tak poza tym to super strona ,którą często odwiedzam...
OdpowiedzUsuń