Smak kończących się wakacji i... spaghetti a'la carbonara
Zdecydowanie mam duże zaległości tutaj. Mam na to jedno, ale chyba wystarczające usprawiedliwienie - wakacje :) Wrzesień dobiega końca, a to oznacza, że już wkrótce zacznę studia! Wiąże się to z koniecznością przeprowadzki (która swoją drogą niezmiernie mnie cieszy - w końcu zamieszkam w moim ukochanym Krakowie!) a co za tym idzie koniecznością przyrządzania obiadków :) Żebym nie miała nudnego jadłospisu będę musiała szukać nowych przepisów, którymi na pewno będę się chciała z Wami podzielić czyli zaległości nadrobię szybciutko mam nadzieję :)
Odnośnie wakacji... Muszę powiedzieć, że były magiczne. No i co najważniejsze, pewnie najdłuższe w moim życiu ;) W czasie tego odpoczynku w końcu zdecydowałam się na zrobienie spaghetti carbonara. I bynajmniej nie żałuję. Poezja smaku w najprostszej postaci :)
Spaghetti a'la carbonara
Składniki:
- 400 g spaghetti
- 300 g chudego boczku wędzonego
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml śmietanki 18 %
- 2 jajka
- 50 g tartego parmezanu
- 1 łyżka masła
- oregano, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, kiedy boczek się zarumieni, wcisnąć czosnek i chwilkę razem smażyć. Śmietankę wymieszać z jajkami, parmezanem, solą, pieprzem i oregano. Makaron ugotować al dente, odcedzić. Spaghetti zalać śmietanką, dodać boczek, wymieszać i zostawić na niewielkim ogniu przez kilka minut (nie można doprowadzić do zbytniego ścięcia jajka). Gotowe danie można dodatkowo posypać odrobiną parmezanu.
SMACZNEGO!
Pysznosci! Jestem fanka wszelakich makaronow i az wstyd sie przyznac, ze tego spaghetti jeszcze nie jadlam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplo :)
Bardzo apetyczny makaronik! Powodzenia w gotowaniu studenckich obiadków :)
OdpowiedzUsuńach no mi tez nasze najdłuższe wakacje w życiu się kończą, ale ja wakacje wykorzystałam bardzo kulinarnie, właściwie to dzięki nim nauczyłam się piec i gotować... już druga carbonara dzisiaj, pewnie tez ją sobie na studiach (niestety nie w kraku) będę robiła, a co:P
OdpowiedzUsuńKini!
OdpowiedzUsuństudentko (:
Ty nawet gdybyś suchą bułkę sfotografowała to byłaby piękna!
To zdecydowanie mój ulubiony sos do makaronu! Zawsze pyszny!
OdpowiedzUsuńTo jedno z najbardziej ulubionych dan mojego meza. Bardzo czseto wiec je robie. Pysznosci.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Również polecam, boskie danie :)
OdpowiedzUsuńto jest moja ulubiona wersja carbonary, tej z jajkiem nie lubię
OdpowiedzUsuń