Pierś z kurczaka z ananasem zapiekana pod serową pierzynką.
Aloha! Dawno już nie miałam czasu żeby cokolwiek ugotować. Niestety matura zobowiązuje do nauki, której się całkowicie oddaję ;) Jednak ze względu na zapisanie się do hawajskiej akcji Monsai dzisiaj znów się rządziłam w kuchni. Daniem głównym był dzisiaj kurczak z ananasem zapieczony z żółtym serem. Przepis nieskomplikowany, ale bardzo smaczny. Czyli taki jak lubię :)
Pierś z kurczaka z ananasem zapiekana pod serową pierzynką.
Składniki (dla 2 osób):
Składniki (dla 2 osób):
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 plastry ananasa
- 2 plastry żółtego sera
- szklanka kaszy kuskus
- 1 kostka rosołowa
- 2/3 czerwonej papryki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Sposób przygotowania.
Mięso umyć, usunąć błony. Natrzeć je solą. Oliwę wymieszać z ziołami i odrobiną pieprzu i posmarować nią mięso. Na każdym kawałku mięsa położyć plaster ananasa i przykryć plastrem sera. Zapiec w piekarniku. W międzyczasie w małym garnku zagotować 1,5 szklanki wody, rozpuścić w niej kostkę rosołową, wsypać kuskus i zostawić na kilka minut. Paprykę umyć i pokroić w małą kostkę, wymieszać z kuskusem, dolać pozostałą oliwę z ziołami. Mięso podawać z kuskusem z papryką. I gotowe! :)
SMACZNEGO!
ależ cudowne danie!
OdpowiedzUsuńczarujesz nie tylko smakami,
ale i pysznymi kolorowymi zdjęciami:-)
maturzystko!
raz jadłam taką pierś i bardzo mi smakowała
OdpowiedzUsuńIdentyczną miałam zrobic,dobrze,że nie zrobiłam:P
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci serdecznie za udział w mojej akcji kulinarnej :) Ciesze się bardzo, że tak wiele osób się przyłączyło.
OdpowiedzUsuńNa dniach będę umieszczała liste wszystkich uczestników, ale wciąz czekam na Twoje zgłoszenie ...
kuchnia.monsai@interia.pl
Pozdrawiam cieplutko :)
Dla mnie i mojego męża rewelacja!!!
OdpowiedzUsuńTakie cudo dla podniebienia.
Zagości na stałe w naszym jadłospisie.
Cybulanka
przepraszam za pytanie ale takie surowe miedzy wkladasz do piekarnika i na nim ananas i ser?
OdpowiedzUsuńwłaśnie tak :) można każdą pierś zawinąć osobno w folię aluminiową, piec ok. 20 minut w 200 stopniach :)
Usuńdziekuje jutro napisze jak nam smakowalo;))))buziaki
OdpowiedzUsuń