Spaghetti Wiosenna Burza
W środku mroźnej zimy przydałoby się coś co chociaż z nazwy przypomina o ciepłej wiośnie :) Dlatego też dzisiaj na obiad przyrządziłam Wiosenną Burzę. Pierwszy raz przyrządziła ją moja chrzestna spory kawałek czasu temu. Wtedy zaczęłam się przekonywać do porów. W połączeniu z groszkiem, śmietanką i serem stanowią idealny zestaw. Jeżeli dołączyć do tego makaron powstaje mieszanka, która połechta podniebienie nawet tych, którzy za tego typu daniami nie przepadają. :)
Spaghetti Wiosenna Burza
Składniki:
- 2-3 pory
- pęczek szczypiorku
- 250 ml śmietanki 18%
- puszka kukurydzy
- puszka groszku
- 60 g serka topionego
- masło (bądź olej)
- sól, pieprz
- makaron pełnoziarnisty
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni (najlepiej woku) na maśle poddusić pokrojone w cienkie talarki pory i posiekany szczypiorek. Dosypać groszek i kukurydzę, wymieszać. W małym garnku rozpuścić serek topiony w rozgrzanej śmietance, dolać do warzyw. Dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Do przygotowanego sosu wrzucić ugotowany makaron, dokładnie wymieszać.
Sos powinien wyjść bardzo gęsty. Jeżeli jednak taki nie będzie, należy dodać do niego kilka plasterków sera żółtego pokrojonego w kostkę i doprowadzić do jego rozpuszczenia.
Przede wszystkim gratuluję zdjęć! Są świetne! Przepis też wygląda super. Por jest ostatnio jednym z moich ulubionych warzywa, także z przyjemnością się skuszę:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSwietne zdjecia!!!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis.
ha, i po tym spaghetti stwierdziłem że zielony groszek jednak nie jest taki zły :D
OdpowiedzUsuńszkoda, że większości składników muszę unikać, bo całość wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne zdjecia, zachecaja do gotowania i jedzenia. Chetnie wyprobuje ten przepis :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Karola
Nie jestem przekonana do tego groszku... może poczekam na prawdziwy, świeży. Ale pomysł wart zapamiętania.
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite;)
OdpowiedzUsuńAż wstyd, że dopiero teraz piszę komentarz. To spaghetti jest jednym z ukochanych dań mojego syna, tyle, że ja używam na ogół bucatini. Jest przepyszne, bardzo polecam i dzięki za świetny przepis. Gosia
OdpowiedzUsuńPyszne spaghetti!
OdpowiedzUsuńA żeby sos był gęstszy można dodać też więcej topionego serka - ja tak zrobiłam. Pycha!
www.kobiecemysli.pl