Margarita Ice Cream
Nigella Lawson to prawdziwa skarbnica wiedzy kulinarnej.
Oglądając nie tak dawno jej program olśniły mnie te lody. Szybkie, proste i niesamowicie smaczne. Czekałam kilka miesięcy na moment, w którym uległam pokusie i przygotowałam je. Na osiemnaste urodziny dostałam od znajomych butelkę srebrnej tequili. Gdy ją zobaczyłam w torebce, od razu wiedziałam co z nią zrobię. Kilka dni po imprezie zerwałam akcyzę z zakrętki i dwie łyżki płynu zmieszały się ze śmietanką, w wyniku czego powstał wyśmienity i delikatny deser.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Cukier puder, alkohole i sok z limonek dobrze wymieszać. Ciągle mieszając wlać śmietankę. Ubić na gładką i kremową masę, ale nie na sztywno. Masę przelać do zamykanego pojemnika, zamknąć go i wstawić na kilka godzin do zamrażalnika. Lody podawać udekorowane startą skórką z limonki.
Oglądając nie tak dawno jej program olśniły mnie te lody. Szybkie, proste i niesamowicie smaczne. Czekałam kilka miesięcy na moment, w którym uległam pokusie i przygotowałam je. Na osiemnaste urodziny dostałam od znajomych butelkę srebrnej tequili. Gdy ją zobaczyłam w torebce, od razu wiedziałam co z nią zrobię. Kilka dni po imprezie zerwałam akcyzę z zakrętki i dwie łyżki płynu zmieszały się ze śmietanką, w wyniku czego powstał wyśmienity i delikatny deser.
Składniki:
- 150 g cukru pudru
- 125 ml soku z limonek
- 2 łyżki tequili
- 3 łyżki likieru pomarańczowego
- 500 ml śmietanki 30-36%
Cukier puder, alkohole i sok z limonek dobrze wymieszać. Ciągle mieszając wlać śmietankę. Ubić na gładką i kremową masę, ale nie na sztywno. Masę przelać do zamykanego pojemnika, zamknąć go i wstawić na kilka godzin do zamrażalnika. Lody podawać udekorowane startą skórką z limonki.
SMACZNEGO!
Też wypatrzyłam sobie ten przepis u Nigelli ;). Pominęłabym tylko alkohol. Twoje lody pięknie wyglądają :). Z chęcią wprosiłabym się na gałkę!
OdpowiedzUsuńAle piękne podanie :)
OdpowiedzUsuńYummy :D Brzmi pysznie i podane bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńOlu, nie ma problemu :) zapraszam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńten przepis został wybrany do przepisów tygodnia foodelka. dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuńdzięki za wstawienie buttona, ale chyba ten kod nie działa (nie linkuje...)
OdpowiedzUsuńpyszne :D jak zresztą większość rzeczy które miałem okazję spróbować :P
OdpowiedzUsuń