Kremowa zupa pieczarkowa
Moja Mama była dla mnie mistrzynią kuchni od zawsze. Zresztą jest nią do tej pory :) Pamiętam jak przyrządziła po raz pierwszy tę zupę. To było istne 'niebo w gębie' :) A teraz ja przejęłam przepis na tę niebiańską zupę i staram się dorównać mojej Mistrzyni :) Jakoś sobie z tym radzę, ale i tak mi jeszcze do Niej daleko. :)Kremowa zupa pieczarkowa
Składniki:
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 1/2 szklanki śmietany 18 %
- litr wywaru warzywnego
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę posiekać. Na patelni roztopić dwie łyżki masła, podsmażyć cebulę i pieczarki, dodać połowę posiekanej pietruszki, wymieszać. W garnku roztopić pozostałe masło, wsypać mąkę, podsmażyć na jasnozłoty kolor i rozprowadzić gorącym wywarem. Kilkakrotnie zagotować zupę, mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Następnie dodać pieczarki z cebulą i natką oraz śmietanę. Zupę przelac do talerzy. Każdą porcję przystroić kleksem ze śmietany i kawałkiem gałązki pietruszki.
SMACZNEGO!
Biorę! Najlepiej cały gar od razu! :) uwielbiam! uwielbiam pieczarkową! Pycha! I pięknie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńO mniam! Ależ rewelacyjnie wygląda!
OdpowiedzUsuńWłaśnie mi przypomniałaś, że dawno pieczarkowej nie warzyłam :)
pozdrówka!
Kiniu, brawo! nie dosc, ze zupa brzmi smacznie, to jeszcze dokonalas prawie niemozliwego - dobre zdjecie zupy, to wyzsza szkola jazdy. :-*
OdpowiedzUsuńNo, rewelacja! Przepis prosty i wykwintny w swej prostocie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
cieszę się bardzo, że przepis tak się podoba :) i swoją drogą jeszcze raz serdecznie polecam wszystkim :)
OdpowiedzUsuńDobra mniam musiała być;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupyy..
*www.waniliowachmurka.blox.pl-odwiedzisz mnie?:)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńnie tylko pieczarka na zdjęciu bardzo ładna ale i sama zupa w wykonaniu pyszna :D
OdpowiedzUsuńoj Majkel, Majkel :P
OdpowiedzUsuńzupa wysmienita!! tylko ja pieczarek nie pokroilam w plasterki tylko starlam na tarce;)
OdpowiedzUsuńsuper!!:)
Pyszna ! Łatwa do przyrządzenia nawet dla takiego garnkotłuka jak ja :) Pierwszy raz robiłam i jestem zaskoczona bo wyszła super. Zamiast pietruszki dałam koperek suszony bo u nas nie ma. Ale pasuje :)
OdpowiedzUsuńAsia
Zupka jest po prostu doskonała!!! Właśnie ugotowałam :) Dziękuję za świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie ugotowałam zupkę:)- narzeczony skwitował "to jest prawdziwa zupa grzybowa- po prostu pyszna". Dla mnie też pychotkowa!Strasznie dziękuje za przepis!!!
OdpowiedzUsuńN A J L E P S Z A zupa pieczarkowa jaką jadłam.
OdpowiedzUsuńMąż siedzi na kanapie i mruczy pod nosem:"... ach zupka... super była..."
A to już jest nawiększy komplement ;-)
rewelacja...
ugotowałam-prosta i dobra zupa,mąż wybredniak też chwali,pozdrawiam i dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńwyszła przepyszna zupa, dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńPrzepis wykorzystuję już któryś raz - rewelacja!!!!
OdpowiedzUsuńChciałam Ci tylko napisać, że Twoja zupa pieczarkowa to absolutnie numer jeden w mojej kuchni !
OdpowiedzUsuńChylę czoła ;-D
baaaardzo się cieszę! :))))
Usuń