Kolejny pomysł na łososia norweskiego przygotowany dla GLAMOUR. Muszę powiedzieć, że przy tym przepisie nie inspirowałam się żadnymi innymi przepisami, zdjęciami różnych sałatek itp. Jest to od początku do końca moja receptura. Chyba, że tak jak w przypadku czerwonej zupy-krem z pieczonych warzyw, ktoś na to wcześniej wpadł, a ja o tym jeszcze nie wiem. Boję się tego sprawdzić w sieci, wolę żyć w przekonaniu, że potrafiłam wymyślić coś tak absolutnie wspaniałego jako pierwsza 😉 Powiem szczerze, że kompletnie zapominam o dobrych manierach przy jedzeniu tej sałatki. Jem ją nie tylko dosłownie, ale też pożeram oczami, węchem i każdym innym zmysłem, którym tylko mogę to zrobić. Smaki tej sałatki doskonale się uzupełniają i idealnie do siebie pasują. Mimo, że niektórzy krzywo patrzą na ziemniaka na liście składników… błagam, nie eliminujcie go z nich! Jestem pewna, że będzie smakować wszystkim miłośnikom wiosennych, lekkich miksów sałatowych. Zapraszam do krainy błogości…

Sałatka z pieczonym w folii łososiem z ziemniakami i słodkim dressingiem
Składniki (na 4 osoby):
- 1 opakowanie mixu sałat z wiórkami buraczanymi*
- 250 g fileta z łososia
- 4 średnie ziemniaki
- 1 duża czerwona cebula
- 10 pomidorków koktajlowych
- kilka łyżek ziaren słonecznika
- oliwa z oliwek, sok z ½ cytryny, sól, świeżo mielony pieprz
Dressing:
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sok z ½ cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Łososia opłukać natrzeć solą i pieprzem, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Zawinąć w folię, piec w piekarniku ok. 15 minut. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w równej wielkości cząstki, ugotować w osolonej wodzie (ale nie za bardzo, mają być lekko twarde), odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w półtalarki. Pomidorki opłukać, pokroić w ćwiartki. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Do miseczek rozdzielić sałatę, ułożyć na niej pomidorki, cebulę, ziemniaki. Łososia rozdrobnić delikatnie widelcem, rozdzielić do miseczek. Posypać ziarnami słonecznika. Wszystkie składniki na dressing dokładnie wymieszać, skropić nim sałatkę.
SMACZNEGO!

Uwagi: Pewnie zastanawiacie się dlaczego mix sałat ma być właśnie taki (z wiórkami buraczanymi) a nie inny. Otóż Moi Drodzy, słodkawy smak buraczków świetnie komponuje się ze słodkim posmakiem pomidorków koktajlowych i dressingiem zawierającym miód. Składniki te idealnie się zgrywają, więc poszukajcie w swoich sklepach takiego mixu. Ale oczywiście każdy inny również się nada 😉

Rada: Będąc na I fazie diety South Beach zamiast ziemniaków dodaj pokrojoną w kostkę pieczoną dynię.

Pasjonatka smaków, autorka bloga kulinarnego, gdzie łączy tradycję z nowoczesnością. Uwielbia odkrywać sezonowe produkty i dzielić się przepisami, które mogą zagościć na każdym domowym stole. W kuchni stawia na prostotę, naturalne składniki i radość z tworzenia – zaprasza do wspólnego gotowania!